E timpul sa fii activScrie știrea taSocial

Abia peste 75 de ani am aflat unde-i înmormântat fratele meu

Din ziarul CUVÂNTUL am aflat cum dl Alexei Mereuță din Inești a descoperit calea de luptă a bunicului său în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. L-am rugat pe un nepot să încerce şi el să afle ceva despre fratele meu, Mihail Brădescu, dat în 1945 dispărut fără veste. Astfel, după 75 de ani, familia noastră a aflat unde-și doarme somnul de veci fratele Mihail, ucis pe pământ străin la nici 20 de ani împliniți, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care basarabenii au servit pentru aşa numiţii “eliberatori” drept carne de tun.

În aprilie 1944, Uniunea Sovietică a reocupat, după trei ani de război, pământul nostru şi, fără niciun drept, a mobilizat la moarte floarea Basarabiei. Unii consăteni care s-au întors de pe front spuneau că pe vagoanele lor erau prinse pânze roșii, pe care era scrisă o minciună gogonată: ”Добровольцы  из  Советской Молдавии”, adică “Voluntari din Moldova Sovietică”. Astfel sovieticii voiau să inducă în eroare aliații occidentali și opinia publică internațională. Nepotul meu, care a găsit listele pământenilor morți în acel război, îmi spunea că în cimitirele din localităţile din Prusia Orientală poţi găsi încrustate pe morminte mii de nume gen Roșca, Stratulat, Meleca, Stănilă etc.

Aveam doar doi ani când fratele meu absolvise liceul din Orhei și voia să se facă învățător, o profesie foarte prestigioasă în timpul României Mari. Dar nu a fost să fie. Precum ne spunea tata, primul lucru pe care l-au făcut rușii când au reocupat Basarabia au împărțit județul Orhei în vreo 10 raioane şi primele instituții la Telenești au fost raikomurile și comisa-riatele militare. Iar deja la 2 săptămâni au efectuat şi prima mobilizare. Amintim că ei au venit încoace la început de aprilie. În total atunci au fost patru valuri de mobilizare pe front. Fratele meu a nimerit în cel de-al doilea, din luna noiembrie 1944. În februarie 1944 marea majoritate a învățătorilor școlilor românești s-au evacuat peste Prut  și noua putere, prin sovietele sătești, a mobilizat tineri absolvenți cu studii liceale sau ai școlilor de meserii să completeze corpurile didactice din școli. Şi Mihai era printre trimişii la cursuri de învățători, care se deschiseseră în satul Alcedar, acum în raionul Şoldăneşti. Dar informaţia respectivă a ajuns la noi când Mihai deja fusese mobilizat. Tata a alergat cu acea informaţie la Bălți, unde se afla punctul de recrutate. Dar Mișa, cum îi ziceam noi, i-ar fi spus el părintelui: nu pot să-mi lepăd băieții din sat, plec cu ei, altminteri cum am să mă uit în ochii lor? Și dus a fost.

Am primit câteva scrisori de la dânsul în care afirma că este bine și că se va întoarce acasă. Dar, prin martie 1945, am primit o înștiințare că Brădescu Mihail Andre-evici s-a pierdut fără veste. Ulterior camarazii lui de arme i-au povestit tatei că un grup de ostaşi au fost trimiși cu un tanc într-o misiune de recunoaștere, dar nu s-au mai întors înapoi nici soldaţii, nici tancul. După toate probabilitățile, au nimerit într-o ambuscadă, de unde n-au avut scăpare, spuneau camarazii.

   Acum știu cu siguranță că la marginea cătunului Grunwize, lângă Königsberg, într-un cimitir, alături de alți 500 de militari răpuși în acele lupte, își doarme somnul de veci şi fratele meu. Parcă s-a făcut un act de dreptate or, în perioada sovietică, una era să ai un apropiat ucis pe front și alta – un ostaş dispărut fără veste, care erau catalogaţi drept  dezertori. 

Acum trăim timpuri deloc simple. Guvernanții noștri organizează sărbători triumfaliste alături de cei care au osândit la moarte şi uitare părinţii şi fraţii noştri, mii de basarabeni. Moscova are interes – să demonstreze lumii capacităţile sale de agressor. Dar care-i interesul guvernării R. Moldova?  

  • Брадеску Михаил Андреевич
  • Донесение о безвозвратных потерях
  • Дата рождения: __.__.1925
  • Место рождения: Молдавская ССР
  • Дата и место призыва: Теленештский РВК, Молдавская ССР, Оргеевский уезд, Теленештский р-н
  • Воинское звание: красноармеец
  • Последнее место службы: 491 сп 159 сд
  • Дата выбытия: 16.03.1945
  • Причина выбытия: погиб

Первичное место захоронения: Восточная Пруссия, Людвигсорт, н/п Грюнвизе, шоссейная дорога Бладиау-Бранденбург, восточнее, 4200 м, н/п Грюнвизе, отм. 70,1, опушка рощи

În imagine: Memorialul unde sunt înmormintați 6 săteni, inclusiv Mihail Brădescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parascovia Brădescu,  s.Țânțăreni,

raionul Teleneşti                                                        

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker