Social

Scorțenii au muzeul lor

De mai bine de trei ani, la Gimnaziul din Școrțeni a fost înfiinţată o sală de muzeu, care numără câteva sute de exponate, în mare parte funcționale. Astfel vizi-tatorii pot să vadă şi chiar să încerce cum se lucrează la un  război de țesut, să pună în funcțiune un patefon ori să coase la o mașină  ”Singer”, foarte populară în perioada interbelică, pe atunci considerată o dovadă a bunăstării proprietarului. 

 

Dna Valentina Sârbu, profesoară de istorie și custode a muzeului, ne-a relatat că necesitatea de a-l deschide a venit din dorința de a păstra lucruri care odată erau de primă necesitate săteanului, iar acum se pot pierde irecuperabil:

”De baştină sunt din Verejeni, unde am avut la școală ca profesor de istorie pe dl Gheorghe Nastas, acum pensionar. Dumnealui ne-a sugerat să păstrăm lucrurile vechi și că fiecare școală trebuie să aibă un muzeu la său. Mulți ani nu mi-a reușit să fac acest lucru – ba nu-mi ajungea timp, ba nu aveam susținători. Așa s-a întâmplat că Tamara Lașcu, una din meșterițele din sat, m-a susținut, oferind pentru noul muzeu un set de țesături pe care ea le păstra din generație în generație. Mai apoi şi alţi sufletişti din sat au adus aici stative, ulcioare și altă veselă din ceramică, pentru care  am confecţionat stelaje speciale. Ulterior au apărut și celelalte exponate – radiola, patefonul, un televizor de prin anii 60, avem un set impunător de  instrumente de lemnărie…”, povesteşte dna Sârbu. 

Leonid Popescu, profesor de arte plastice la Gimnaziul Scorțeni ne spune că muzeul este una din instituțiile de cultură ale satului:

”Am pledat mult pentru deschiderea acestui muzeu, care este o instituție unde se păstrează patrimoniul nostru cultural. Până nu demult, nu ai fi găsit amatori de a-și acoperi casele cu stuf, dar acum, când se materializează ideea turismului rural, apare necesitate de meșteri. Apoi iată la noi la muzeu este la păstrare unul din aceste ustensile. Mai avem destule exponate interesante. Ideea mea era să procurăm una din casele cu arhitectură tradițională din sat, cu pridvor, s-o reparăm și să transferăm acolo muzeul”, spune profesorul.   

”E o dovadă că scorțenenii au o atitudine grijulie față de trecutul nostru. Instituția va avea în continuare tot sprijinul primăriei”, a relatat pentru ”C” Tamara Verejan, primara satului.  

În imagine: Directoarea muzeului din Scorţeni, Valentina Sârbu (în centru), ne demonstrează o operaţie la stative, asistată de profesorul Leonid Popescu şi primara Tamara Verejan.

 

 Ion  Cernei                                                                                     

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close