ApropoSocial

Cine-s promotorii activi ai ştirilor false…

Preşedintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, alţi fruntaşi ai actualei guvernări permanent se frăsuie că mass-media neangajată îi ponegreşte neargumentat, publică falsuri şi chiar minciuni sfruntate. Recent, de exemplu, preşedintele Dodon se plângea în emisiunea sa “Preşedintele răspunde” pe o serie de publicaţii şi politicieni care denigrează imaginea sa şi a familiei sale şi care ar fi subiecţii a „zeci de adresări în judecată doar în ultimul un an și jumătate” și că „sunt deja  5, 6, 7 decizii finale ale instanțelor de judecată” care îi dau câștig de cauză.

   Verificând declaraţiile şefului statului, portalul Stop-fals, gestionat de Asociaţia Presei Independente, a stabilit că, în realitate, în perioada mandatului său, Igor Dodon a acționat în judecată trei instituții de presă: publicația „Timpul de dimineață”, portalul Omg.md și săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă”, ultimele două procese fiind în derulare (vezi „Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?”).

   Sau puţin mai devreme președintele Igor Dodon a declarat că „PSRM este singurul partid care a renunțat complet la subvențiile, alocate partidelor politice și a făcut donații pentru lupta cu Covid-19”. În realitate, la acea oră Ministerul Finanţelor a confirmat pentru Stopfals.md că două partide politice făcuse donaţii în contul deschis de Guvern: PSRM și Partidul Acțiune și Solidaritate (vezi “PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu Covid-19”).

   Un val de ecouri negative a trezit şi postarea premierului Ion Chicu dedicată eurodeputatului din România, Siegfried Mureșan. Preluată de cuvintul.md, informaţia a fost comentată de circa 4000 de internauţi (vezi “Ion Chicu, răspuns la critica adusă de Siegfried Mureșan”…). Pe lângă unele informaţii veridice, în postarea sa premierul utilizează şi nişte falsuri evidente, precum că România ar fi țara cu „cea mai mare corupție din Europa”, că numărul populației în Moldova din România și în R. Moldova este egal (potrivit statisticilor oficiale , populația celor 8 județe ale Moldovei de peste Prut este de 4 945 245 de oameni, în timp ce populația Republicii Moldova constituie 2 681 734 de oameni, fără regiunea transnistreană, unde locuiesc peste 475 000 de oameni) (vezi „Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan”).

   Guvernanţii şi sursele media afiliate lor au devenit o adevărată răsadniţă de ştiri false legate de Covid-19, tratamentul acestei maladii, microcipurile care cică ar urma să fie implantate sub piele împreună cu  vaccinul contra coronavirusului etc. Numai în lunile aprilie-mai c.  portalul Stopfals.md a publicat 12 articole în care a dezvăluit esenţa la o parte din aceste falsuri (vezi şi „Păcatul minciunii” din 27 mai, “Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane” din 25 mai, ”Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul Covid-19 și cu tehnologia 5G” din 22 mai; “496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates” din 15 mai; “Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii”, din 29 aprilie; “Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G” din 24 aprilie; “Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste”, din 24 aprilie; “Cele 87 de milioane de euro acordate de UE în contextul crizei Covid-19 se duc la ONG-uri”, din 15 aprilie; “Maia Sandu „luată pe sus” de medicii de la Fălești” din 13 aprilie etc.

   Când nu au cu ce-şi argumenta abuzurile, faptele şi interesele ilegale,  guvernanţii de obicei recurg la supoziţii sau afirmaţii evident false. O demonstrează şi publicaţiile nominalizate mai sus. Iată de ce, înainte de a face concluzii din aceste publicaţii, consumatorii de media ar trebui să consulte şi alte surse.


Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker