Social

Bazinul râului Ciulucul Mic, reabilitat ecologic

Moldova întotdeauna a suferit din cauza secetelor, iar odată cu schimbarea climei lipsa apei a devenit şi mai acută. Or, râurile noastre seamănă mai mult a pâraie, care vara seacă. De aceea trebuie să învăţăm a păstra fiecare strop. 

Şi Ciulucul Mic, care trece prin raioanele Făleşti, Sângerei şi Teleneşti, a avut de suferit din cauza nerespectării regimului hidrologic, a lipsei fâșiilor de protecție și a nivelului scăzut de informare a populației. Asociația Obștească ”EcoVisio”, care implementează un proiect de reabilitare a acestui râu în aceste rai-oane în comun cu primăriile din zona respectivă, a recepționat proiectele de creare a perdelelor de protecție a malurilor râurilor Ciulucul Mare la Sângerei (5,69 ha) și Ciulucul Mic la Telenești (5,13 ha), elaborate de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

Gabriela Isac, președinta Asociaţiei, ne-a relatat că va căuta să implice în activitățile de înverzire toată lumea de bună credință din teritoriu, care nu este indiferentă față de destinul râulețelor:

”În cadrul proiectelor noastre, din cauza bugetelor modeste, n-o să putem să realizăm integral toate acţiunile propuse, dar sperăm la o conlucrare activă cu autoritățile locale, întreprinderile silvice care vor continua cele începute de noi”, ne-a relatat dna Isac.

Andrei Cibotaru, ex-primar de Ciulucani, Teleneşti a declarat că salută demararea acestor proiecte:

”Am fost la început cam sceptic, pentru că bugetul proiectelor mi s-a părut foarte modest pentru o zonă care cuprinde câteva zeci de kilometri. Dar ulterior am înțeles că proiectul ”Salvați Ciulucul” are drept scop principal să trezească spiritul comunitar or, râurile, precum Codrul,  sunt pilonii pe care se sprijină dăinuirea satului nostru”, ne-a spus dl Cibotaru.

”Proiectele Asociației „EcoVisio” sunt o speranță că vom putea salva aceste două râuleţe. Am observat că elevii şcolilor de arte plastice s-au încadrat în concursurile de desene la tema salvării acestora, desene care vor înfrumuseţa  staţiile pentru pasageri. În genere, ideea înverzirii malurilor acestor râuleţe ar fi bine să se transforme într-o campanie națională”, este de părere Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, Teleneşti.      

După cum a precizat dna Isac, proiectele de creare a perdelelor forestiere de protecție a malurilor râurilor Ciulucul Mare şi Ciulucul Mic la Sângerei și Telenești au fost elaborate în cadrul proiectului „Asigurarea continuității măsurilor de protecție și reabilitare ecologică a râului Ciulucul Mic”, realizat de Asociația Obștească ”EcoVisio” cu sprijinul Programului de Suport (granturi) pentru proiecte mici oferite ONG-urilor în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, finanțat din Proiectul SDC-ADA “Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”. Proiectul este coordonat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenția “Apele Moldovei”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker