E timpul sa fii activSesizează o problemăSocial

Când vor fi redeschise grădiniţele de copii?

Întrebarea din titlu ne-a fost adresată de către Mariana Cojocaru din Rezina.

Deoarece problema dată a fost abordată de cititorii CUVÂNTUL-ui şi din alte localităţi, redacţia a readresat întrebarea reprezentanţilor autorităţilor publice responsabili de activitatea acestor instituţii şi din raioanele Şoldăneşti şi Teleneşti.

Ce zic autorităţile locale…

Nicolae Mândru, preşdintele raionului Şoldăneşti ne-a răspuns: “Grădinițele își vor relua activitatea în depen-denţă de Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publica”.

Simion Tatarov, primarul or. Rezina, la fel ne-a spus că decizia privind suspendarea activităţii grădiniţelor a fost adoptată de autorităţile guvernamentale şi acestea pot s-o anuleze ori să delege soluţionarea problemei autorităţilor publice locale de nivelul I sau II.

”Grădinițele de copii nu vor fi redeschise, taberele de copii – de asemenea, motivul fiind pericolul care continuă să-l prezinte Covid-ul. Este o experiență dură, pe care trebuie să o depășim”, a relatat pentru ”C” Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești.

Dumneaei a mai precizat: “Se punea sarcina redeschiderii grădinițelor de copii de la 1 iunie, dar pandemia de Covid-19 ne impune să ne conformăm unor circumstanțe care sunt mai presus de noi. Am încercat – și nu fără  succes – să implementăm programe de educație la distanță în mediul preșcolar şi şcolar, sperăm că rezultatul va fi unul scontat”.

Referitor la educația la distanță dna Pascaru a mai remarcat că ideea s-a dovedit una pe deplin realizabilă, deși probleme sunt destule:

”E bine că majoritatea părinților sunt  cointeresați în instruirea copiilor lor, înțelegând că astfel pot să reușească mai bine în viață. Cât privește învățământul liceal, am reușit să organizăm procesul de studii așa, că am putea să ne împărtășim experiența cu pedagogii din întreaga țară. Dezvoltarea mijloacelor de telecomunicații și digitalizarea ne-au permis să soluționăm această problemă. Vom reveni la normal în toamnă or, suntem siguri că pandemia va deveni istorie, din care oricum trebuie să tragem învățăminte”, a reiterat șefa DGE.

Respondenţii noştri au lăsat să se înţeleagă că sunt conştienţi de nemulţumirile părinţilor, care, revenind la locurile de muncă, nu au cu cine-şi lăsa copiii, dar problema ţine exclusiv de  autorităţile republicane.

…şi cele naţionale

Între timp Comisia Extraordinară Națională de Sănătate Publică a decis că instituţiile de învăţământ nu vor activa până la 01 septembrie, iar grădiniţele vor rămâne închise cel puţin până la 30 iunie 2020.

La rândul său, în cadrul unei emisiuni televizate, premierul Ion Chicu a declarat: ”Grădinițele se vor deschide când riscul de infectare va fi minim sau zero… Eu pe a mea de 4 ani, fetița, nu am să o duc… Măcar că soția mea stă acasă acum. Fiecare are probleme respective. Haideți să vedem ce este cel mai important în lumea asta. Nu e posibil ca cineva să își asume un asemenea risc. Vă imaginați ce ar fi dacă într-o grădiniță se pornește un focar de virus?”, a spus acesta, fără a se referi şi la problemele cu care se confruntă părinţii în această situaţie.

Părinții la muncă – copiii în siguranță

În acelaşi timp, AO „Părinți Solidari” a adresat o petiţie prim-ministrului I. Chicu, Ministerelor Sanătății, Muncii și Protecției Sociale, Educației, Culturii și Cercetării, dar şi Avocatului copilului, în care invocă încălcarea de către autorităţi a drepturilor fundamentale ale părinților și ale peste 150 000 de copii la muncă, protecţie socială, sănătate şi instruire.

“În situația când 52% din familiile  din țara noastră au drept sursă de venit activitatea salarială, este o adevărată crimă faptul că autoritățile au ignorat și continuă să ignore problemele apărute în urma adoptării deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale și ulterior a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care au impact negativ direct asupra familiilor cu preșcolari. De facto,  statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem, prin faptul că nu asigură părinților posibilitatea de a lăsa în siguranță copiii în instituții preșcolare, dar nici nu oferă compensații financiare și garanții de păstrare a locului de muncă.

Semnatarii petiţiei înaintează guvernării un şir de revendicări, inclusiv: elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie; redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu asigurarea unor condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor; identificarea resurselor financiare pentru acordarea de îndemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor; păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare; acordarea de suport financiar echivalent coșului minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker