Social

Problemele de mediu nu au intrat în carantină

În preajma Zilei Mondiale a Mediului, relația oamenilor cu Natura, rolul autorităților și al cetățenilor în gestionarea problemelor de mediu, educaţia ecologică în schimbarea mentalităţilor colective şi importanța mass-media în contextul comunicării și informării – devin semnificativ prioritare și urgente. Din acest motiv, Mișcarea Ecologistă din Moldova, împreună cu alte două organizații de mediu (Centrul Național de Mediu și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic) au organizat o conferință de presă tematică cu genericul „Problemele de mediu nu au intrat în carantină”.

„Ziua Mediului este un prilej de a reveni la un șir de subiecte care au fost abordate pe parcursul timpului, dar care, din păcate, au rămas la fel de actuale, precum 30 de ani în urmă”, a menționat la deschiderea conferinței, Alecu Reniță, președintele Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM). Ecologistul a precizat că domeniul protecției mediului a fost perceput mereu drept un subiect marginal în spațiul public și în instituțiile de stat, iar abordarea dominantă de „a rezolva mai întâi alte probleme” a avut drept rezultate şi pierderea calității și fertilității solurilor, mărirea volumului de deșeuri sau degradarea catastrofală a rețelelor hidrografice.

Președintele MEM susține că un aspect esențial al acestor probleme este lipsa educației de mediu – un subiect pe care comunitatea locală de ecologiști îl aduce în atenția autorităților de mai bine de câteva decenii. „Noi am făcut lobby, advocacy şi demersuri ca educația ecologică să fie introdusă în programul școlar de toate nivelele. Subiectul este relevant pentru că ne confruntăm cu o mentalitate colectivă și abordare batjocoritoare față de mediu. Ne folosim și de această ocazie – Ziua Mondială a Mediului – ca să facem un apel către dl Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, pentru ca ora de educație ecologică să ajungă în manualele de învățământ. Toate celelalte materii școlare pălesc în comparație cu subiectul protecţiei mediului înconjurător – această problemă globală a secolului XXI” – a subliniat Alecu Reniță.

Iuliana Cantaragiu, directoare adjunctă la Centrul Național de Mediu, a abordat problema instituțiilor guvernamentale. Potrivit expertei, schimbarea și îmbunătățirea calității mediului se bazează pe existența unor instituții puternice, fortificate, care înglobează specialiști în domeniu. „Cred că cea mai mare eroare făcută în acest domeniu a fost reforma administrativă din 2017 – când Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului au fost comasate. Problema protecției mediului nu a fost niciodată o prioritate guvernamentală în cei 30 de ani, și nu este nici măcar acum după reformă. De aceea avem ape de suprafață extrem de poluate, avem cel mai mic grad de acoperire cu păduri din regiune și multe alte probleme care ne afectează mediul și sănătatea” – a precizat Iuliana Cantaragiu. Ea susține că reforma nu s-a efectuat până la capăt, rezumându-se doar la comasarea celor două ministere: „nici astăzi instituțiile subordonate nu sunt reformate și sunt extrem de slabe – lipsește o viziune comună, deciziile se iau haotic, și din acest motiv lucrurile nu se mișcă.”

Lilia Curchi, directoare executivă la Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, a adăugat că jurnaliștii consideră că problemele de mediu în Republica Moldova rămân descrise doar pe hârtie, în diverse strategii și documente, iar jurnaliștii  se conving de  progresul foarte mic de rezolvare a acestora când solicită de la autorități informații relevante. „Accesul la informația de mediu, pe care noi ne bazăm în activitatea de zi cu zi, este asigurat parțial sau cu deficiențe, deși acest drept este garantat de Convenția de la Aarhus, pe care a semnat-o și Republica Moldova. Deseori, suntem nevoiți să batem din ușă în ușă pentru a accesa informația”, a precizat Lilia Curchi.  Jurnalista a adăugat că deși există multe probleme de mediu care trebuie abordate, „nu este dedicat spațiu de emisie la televiziunea sau radio publice – o situație ce nu mai poate fi admisă pentru că cetățenii se informează pe larg din sursele mass-media. Această criză trebuie să ne pună pe gânduri – ce facem mai departe cu mediul înconjurător – în special așteptăm răspuns de la autorități, a încheiat Lilia Curchi.

Conferința „Problemele de mediu nu au intrat în carantină”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, este parte a campaniei de sensibilizare a publicului cu privire la politicile de nivel național, decizii la nivel local și regional, probleme sensibile legate de protecția mediului în Republica Moldova, realizată în cadrul proiectului „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică”, susţinut de Programul de Granturi al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, se precizează în comunicatul de presă emis de Mişcarea Ecologistă din Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker