Social

MECC a lansat campania „Donează un computer pentru educaţie”

„Donează un computer pentru educaţie” este genericul unei campanii, lansate astăzi de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC). Aceasta face parte din procesul de digitalizare a sistemului educaţional din Republica Moldova, despre care a anunţat ministrul de resort, Igor Şarov, într-o conferinţă de presă, joi, 4 iunie, transmite MOLDPRES.

Campania are mai multe obiective: dotarea şcolilor cu calculatoare şi conectarea la internet, crearea condiţiilor pentru doritori de a dona elevilor tehnică de calcul, interconectarea companiilor care pot oferi donaţii, constând în calculatoare şi tehnică IT şi şcolile care au nevoie de aceste dotări.

Echipa de comunicare de la Ministerul Educaţiei a creat o hartă interactivă, plasată pe site-ul instituţiei, pe care pot fi identificate necesităţile dintr-un anumit raion. Pe aceeaşi hartă va fi indicat numărul de telefon al direcţiei locale de învăţământ, care va explica procedurile necesare ca tehnica donată să ajungă la beneficiari.

„În condiţiile când toată lumea este cuprinsă de pandemie, sistemul educaţional s-a văzut nevoit să treacă la o altă etapă şi să găsească soluţii alternative lecţiilor în sălile de clasă. În urma cartografierii actualizate, realizată cu sprijinul organelor locale de specialitate, în lunile martie – mai, au fost identificaţi aproximativ 29 de mii de elevi (aproape 9% din total) şi circa trei mii de profesori (10,8% din numărul total de cadre didactice) care nu posedă tehnică de calcul. Atât copiii, cât şi profesorii nu au calculatoare, laptop-uri sau tablete, ce le-ar permite accesul la educaţie”, a estimat ministrul.

Astfel, la iniţiativa MECC, Guvernul Republicii Moldova a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor necesare desfăşurării la nivel calitativ a procesului educaţional. „Totodată, am făcut apel la donatorii străini, printre care Fundaţia Soros, care a donat 20 de calculatoare, UNICEF Moldova – 80 de calculatoare, Fundaţia Pestalozzi – 74 de tablete, 5 laptop-uri şi 5 seturi de echipamente video”, a relevat Şarov, menţionând, de asemenea, Primăria Chişinău care a asigurat 61 de tablete repartizate profesorilor în cadrul proiectului „Educaţie online”.

În altă ordine de idei, oficialul a spus că în această săptămână în ţară se află experţii Băncii Mondiale, în cadrul proiectului PRIME, datorită căruia, pentru reforma educaţională în Republica Moldova a fost agreată posibilitatea de a procura tehnică de calcul pentru instituţiile de învăţământ general în valoare de 3,5 milioane de dolari.

„MECC va continua demersurile atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a ne asigura că în toamnă toţi elevii şi profesorii vor dispune de un calculator sau tabletă. Optăm pentru transparenţă în acest sens şi sunt convins că vom avea susţinerea comunităţii aşa precum am avut-o şi în alte campanii în perioada acestei pandemii”, a conchis ministrul Educaţiei, Igor Şarov.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker