PoliticSocial

Vlad Filat: „Republica Moldova se afundă încet și sigur într-un haos generat de pandemia ce a afectat mai toate țările lumii”

Vlad FIlat, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a criticat actualul sistem politic al țării, numindu-l unul „incapabil să facă față unei crize economice ce va restructura noua arhitectură mondială.”

„Republica Moldova se afundă încet și sigur într-un haos generat de pandemia ce a afectat mai toate țările lumii, dar și de slăbiciunea unui sistem politic și instituțional incapabil să facă față unei crize economice ce va restructura noua arhitectură mondială.
Incertitudinea strategică care s-a instalat în sistemul internațional va dura destul de mult, iar efectele sale sunt deocamdată greu de anticipat. ”Sfârșitul istoriei” clamat de marii gânditori ai sfârșitului de secol XX pare a se fi transformat în sfârșitul unei istorii și începutul unei noi ere, nu neapărat mai pozitivă. Posibilele reașezări geopolitice și geoeconomice vor readuce în actualitate vechile sfere de influență, într-un sistem internațional, cel mai probabil multipolar, ai căror actori majori se vor afla, dacă nu în conflict, cel puțin într-o competiție nu doar economică ci și militară.
Pentru Republica Moldova, cu o economie fragilă și dependentă de foarte multe lucruri, de la resurse naturale, la piețe de desfacere și tehnologie, cu un deficit înfiorător de securitate, necesitatea unei opțiuni clare în politica externă devine una existențială.
O opțiune clară de politică externă, geopolitică în final, ne va defini și politica internă. Parametrii în care ne vom mișca, de la cei culturali și identitari până la cei de sistem, economici și militari, ne vor fi dați de această opțiune pe care trebuie să o facem nu doar la nivel de clasă politică dar, și/mai ales, de cetățeni. O opțiune clar geopolitică va necesita obligatoriu o reformă profundă a statului inclusiv o nouă constituție care să reflecte ce fel de stat vrem și către ce ne îndreptăm. Vine momentul când clasa politică din Republica Moldova trebuie să iasă din infantilismul și provincialismul nostru proverbial. Singuri nu vom reuși nimic, iar criza sanitară a dovedit asta arătând totodată și cine ne sunt prietenii.
Am condus timp de aproape patru ani guvernul Republicii Moldova, cu bune și cu rele, cu greșeli pe care mi le asum, dar și cu mici victorii și sunt convins că dacă știm ce vrem vom reuși.
Este timpul să decidem noi înainte de a decide alții pentru noi!”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker