Campania Națională pentru o Justiție SănătoasăProiecteSocial

Mediatorii comunitari ar putea activa și în calitate de consilieri locali sau raionali

Din anul 2013, de la instituirea funcției de mediator comunitar în localitățile populate în mare parte de persoane de etnie romă, funcționarul care activa în această poziție nu putea candida la alegerile locale pentru funcția de consilier. În prezent, legislația națională califică cele două funcții – de mediator comunitar și consilier local sau raional – ca fiind incompatibile. Mediatorii comunitari spun că această interdicție legislativă încalcă drepturile persoanelor de etnie romă de a se implica mai activ în soluționarea problemelor comunității. La momentul actual, în Parlament se află un proiect de lege prin care se propune amendarea Legii privind statutul alesului local. Dacă proiectul va fi adoptat, interdicția va fi scoasă, iar mediatorii comunitari vor putea deține și funcții elective.

În prezent, în primăriile din  localitățile populate compact sau mixt de persoane de etnie romă activează un mediator comunitar, care își ajută comunitatea în rezolvarea problemelor de incluziune socială sau educațională. Conform legii, însă, mediatorul comunitar nu poate avea și statut de ales local.

A renunțat la poziția de consilieră în favoarea celei de mediatoare comunitară

Varvara Duminică a simțit la direct efectele acestei lacune legislative. Ea a fost angajată în anul 2013 în calitate de mediatoare comunitară pentru persoanele de etnie romă din satul Chetrosu, raionul Drochia. Peste doi ani, la alegerile locale din anul 2015, a fost aleasă și în calitate de consilieră locală. Astfel, o perioadă a deținut concomitent cele două poziții, ceea ce a ajutat-o foarte mult, iar munca ei a dat rezultate concrete, or, toți copiii de etnie romă din Chetrosu au fost școlarizați. Varvara menționează că în calitate de consilieră locală a adus în comuniate câteva proiecte importante.

La începutul anului trecut, însă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Varvara Duminică a încălcat regimul juridic al incompatibilității de funcții. Potrivit actului ANI, ea trebuia să soluționeze incompatibilitatea renunțând la una din poziții. Forțată de împrejurări, femeia și-a depus mandatul de consilieră locală, optând să rămână în funcția de mediatoare comunitară. E convinsă că această prevedere îngrădește dreptul persoanelor de etnie romă să fie active și să se implice în procesul decizional al localității.

O lacună legislativă care i-a împiedicat pe 20 de mediatori comunitari să participe la alegerile locale

În opinia lui Valeriu Căldăraru, directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, această lacună legislativă a descurajat mai multe persoane de etnie romă care activau în funcția de mediator comunitar, să participe la alegeri. El spune că 20 din cei 34 de mediatori comunitari din țară intenționau să participe în alegerile locale, însă legea nu le-a permis.

La rândul său, Nicolae Rădiță, consilierul premierului Ion Chicu, în domeniul drepturilor omului și relațiilor interetnice, a declarat că mediatorii comunitari puteau candida în alegeri, atât pentru poziția de consilier local, dar și cea de primar, însă odată ce au obținut mandatul, trebuiau să renunțe la una din funcții. El a precizat că în Parlament este un proiect de lege de modificare a Legii privind statutul alesului local, prin care se propune excluderea situației de incompatibilitate între mandatul de consilier local sau raional și cel de mediator comunitar în localitățile compact sau mixt populate de romi. Dacă proiectul va fi aprobat de deputații în Parlament, incompatibilitatea de funcții, menționată la articolul 7 din Legea privind statutul alesului local, nu se va mai răsfrânge asupra poziției de mediator comunitar, iar aceștia vor putea să apere drepturile comunităților și în calitate de aleși locali.

Implicarea cât mai activă a persoanelor de etnie romă în viața comunității este menționată în Planul de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă din Republica Moldova pe anii 2016-2020. Acest document prevede acţiuni concrete de eliminare a discriminării persoanelor de etnie romă, dar și de implicare a comunităţilor de romi în viaţa publică, la luarea deciziilor şi la soluţionarea problemelor care îi afectează la diferite niveluri.

Potrivit Regulamentului-Cadru cu privire la organizarea activităţii mediatorului comunitar, rolul acestui funcționar este de a facilita accesul persoanelor de etnie romă la servicii de asistenţă socială, educaţie, asistenţă medicală, încadrare în câmpul muncii, documentare, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai, alte servicii în caz de necesitate.

Ți-au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale? Sună la „Linia verde” 080080030 cu apel gratuit de pe telefoanele fixe sau mobile, iar noi te vom ajuta să fii auzit/ă și te vom îndruma la instituțiile publice abilitate.

 

Lilia Zaharia, Asociația Presei Independente

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker