ApropoSocial

Despre reţelele 5G şi ligheanul de alamă

Despre ce discută pasagerii într-un autobus de rută, să le treacă mai uşor timpul? Despre rețelele 5G, bunăoară, care cică pot să intensifice pandemia de coronavirus, iar orice vaccin să ducă la cipizarea populației. Şi să nu ia în considerare că 5G încă n-a ajuns în Republica Moldova…

Discuția a pornit-o un consătean trecut de 50 de ani, cu studii superioare, care a declarat că înainte de Covid a colectat semnături contra 5G și a vaccinării obligatorii. Dânsul se mai referea la o gazetă de la noi, care, în glumă bineînțeles, scria despre 5 avantaje care poate să le aducă cipizarea moldovenilor. Unul din aceste ”avantaje” era că cipizarea ar putea contribui la monitorizarea mai bună a… fustangiilor. Respectivul a luat gluma asta în serios!

Iar seara l-am auzit pe cunoscutul regizor de film și apostol al așa numitei lumi ruse (russkii mir) Nikita Mihalkov, care-l înfiera cu spume la gură pe Bill Gates  precum că ar vrea să ne prăpădească pe toți pravoslavnicii cu teoriile lui conspiraționiste. Dacă am crede ce spune Mihalkov, apoi ar trebui să ne dezicem de toate beneficiile civilizației, să ne îmbrăcăm în piei de animale şi să ne mutăm în junglă. 

Acum trăim în mileniul III, toți poartă telefoane performante, cheltuie pentru telecomunicaţii din bugetul familiei mai mult decât pentru pâine, între timp semnează fel de fel de mizerii. Şi mai de neînţeles sunt cazurile când cu aceste falsuri manipulează fruntaşii bisericii care, apropo, beneficiază de toate produsele civilizaţiei mai mult decât unii muritori de rând, inclusiv calculatoare, telefoane mobile şi alte aparate electronice din cele mai performante. Şi trec cu vederea că anume datorită vaccinărilor au dispărut rabia, ciuma, variola şi alte maladii infecţioase… 

Ne-am luat de vorbă despre discuţia din autobuz cu un inginer în domeniul tehnologiilor informaţionale. Dânsul a zâmbit şi m-a tratat cu altă poantă: o femeie în vârstă i s-a plâns că din cauza unei antene pentru TV prin satelit, instalată pe casa de vizavi, are dureri de cap. “I-am spus să lustruiască un lighean din alamă, pe care i l-am aninat de un băţ în dreptul antenei cu pricina, asigurând-o că acesta va reflecta razele nocive. După asta femeia s-a liniştit, nu o mai doare capul…”

”Nimeni, nici savanții nu pot spune acum cu certitudine dacă 5 G prezintă careva riscuri majore pentru sănătate, aşa că declaraţiile persoanelor care nu pricep o boabă în aceste tehnologii sunt deocamdată nişte speculaţii, prin care dânşii încearcă să atragă atenţia opiniei publice”, a mai adăugat inginerul. 

Totodată dumnealui a subliniat că oamenii trebuie să înveţe să utilizeze corect şi cât mai inofensiv tehnologiile informaţionale. Majoritatea absolută însă nu respectă nici o regulă în această privinţă – fie că le ignoră, fie că nu ştiu că în timpul convorbirii telefonul trebuie  ţinut la o distanţă de vreo 30 cm de ureche, că nu trebuie să dormi cu el lângă pat, că trebuie să le permită copiilor utilizarea telefoanelor performante doar de la 12-13 ani, iar mamele iresponsabile dau micuţilor să se joace la telefon şi tabletă chiar din faşă etc.

   Generaţia formată în perioada sovietică mai păstrează un sentiment deosebit de încredere faţă de ce s-a spus la televizor, s-a scris în ziar sau a declarat preotul în biserică. Pentru că informaţia venea dintr-un singur centru, strict dozată şi nu mai trebuia rumegată. Astăzi toate sursele tratează zilnic consumatorul cu o mulţime de informaţii controversate, din care adevărul poate fi extras doar confruntându-le, analizându-le la rece. Mulţi, însă, fie că nu au acces la mai multe surse de informaţie independente una de alta, fie din deprinderile vechi, preferă să nu-şi obosească creierul, în cel mai bun caz ajungând în situaţii comice, ca bătrâna cu ligheanul de alamă.  Deşi cel mai potrivit ar fi să asculte şi să facă concluzii în baza informaţiilor profesioniştilor, experţilor şi nu a unor profani cu anumite interese…


Ion Cernei    

                             

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker