Social

Nistrul are nevoie de ajutorul cetățenilor și autorităților

Starea Nistrului și importanța protecției fluviului, impactul barajelor, al poluării și lipsei stațiilor de epurare, debitul mic al apei – sunt doar câteva aspecte dezbătute la conferința de presă „Nistrul în pericol”, desfășurată de Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM), la 31 mai 2020, cu ocazia Zilei Nistrului.

„Fluviul Nistru ne oferă gratis apă, pentru aproape 8 milioane de oameni. De multe ori noi pierdem din vedere valoarea acestei resurse și considerăm că ne putem bate joc de ea. Cu toate acestea, indiferent de atitudinea noastră, fluviul, care este o fântână orizontală întinsă pe 1362 km, ne aduce apa zi de zi, iar noi uităm să ne exprimăm recunoştința. De Ziua Nistrului atenționăm, deopotrivă, cele 8 milioane care locuiesc în bazinul hidrografic al Nistrului, dar și autoritățile, de importanța responsabilității individuale și colective față de Nistru”, a menționat în deschiderea conferinței Alecu Reniță, președintele MEM.

O problemă cu care se confruntă actualmente Nistrul este debitul mic al apei, ca urmare a activității complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk, Ucraina. Președintele MEM spune că Nistrul a pierdut orice capacitate naturală de a putea exista în tandem cu uriașul complex hidroenergetic, iar proiectul antiecologic demarat pe timpul Uniunii Sovietice a sugrumat Nistrul. Ecologistul menționează că fără a fi respectat debitul minim de 130m3/sec, Nistrul degradează și se transformă într-o mlaștină, ceea ce nu poate fi admis.

„Numai unind eforturile și acționând fără egoism național sau regional, numai cu o abordare comună, inclusiv o comisie moldo-ucraineană activă, vom putea să administrăm după principii europene întregul bazin hidrografic nistrean și să beneficiem în comun de apa Nistrului, într-un context uriaș – social, economic, agricol, turistic”, a remarcat Alecu Reniță.

Lipsa stațiilor de epurare a apei în orașele de pe Nistru este o altă chestiune abordată de Mișcarea Ecologistă în cadrul conferinței. De la Soroca, Valentina Jamba, președinta AO „Eco-Sor”, a menționat că, de 25 de ani, pe chestiunea stației de epurare de la Soroca s-au adunat kg de hârtie, cu care se face ping-pong între autoritățile locale și cei care diriguiesc republica și pun pe umerii APL o asemenea construcție costisitoare și de amploare. „La Soroca avem un grup activ și cerem necontenit răspuns de la autorități. Ne-au fost de ajutor seminarele livrate de MEM privind lobby și advocacy la nivel local. De Ziua Nistrului, la Soroca, organizăm un flash mob, scandând „Soroca vrea stație de epurare!”, iar recipientele cu apă uzată din Nistru le vom duce în fața primăriei, iar când vom ajunge la Chișinău – în fața Guvernului. Nu putem crede justificărilor autorităților naționale și cerem să ne ajute să rezolve cât mai repede problema stației de epurare”, a spus Valentina Jamba în cadrul conferinței de presă.

Conferința „Nistrul în pericol”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova, este parte a campaniei de sensibilizare a publicului cu privire la politicile de nivel național, decizii la nivel local și regional, probleme sensibile legate de protecția mediului în Republica Moldova, realizată în cadrul proiectului „Lobby și advocacy – pentru o guvernanță de mediu durabilă și democratică”, susţinut de Programul de Granturi al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Foto de Alecu Reniţă.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker