ProiecteSocial

Valentina Badrajan: Investițiile „Compact” în reabilitarea sistemelor de irigare sunt lucrative

Seceta dură din acest an a pus la grea încercare agricultorii. Acum 4-5 ani, cu suportul UE şi SUA, pe malurile Nistrului şi Prutului au fost construite staţii de pompare și sisteme de irigare de milioane de euro. Care este soarta acestora azi?

Redacția a readresat întrebarea cititorului nostru dnei Valentina Badrajan, directoarea executivă a Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, care a dirijat implementarea Programului „Compact” finanțat de Guvernul SUA, prin care în R. Moldova au fost construite sistemele de irigare respective. Iată ce ne-a relatat dumneaei:

Într-adevăr, în anul 2015 s-a finalizat Programul „Compact”, finanțat de către Guvernul SUA prin intermediul Corporației „Provocările Mileniului”. A fost primul proiect de o atare anvergură în Republica Moldova, care a jucat un rol enorm în reformarea și modernizarea sectorului de irigare, fortificarea capacităților agricultorilor de a practica o agricultură performantă, diversificarea culturilor practicate, diminuarea riscurilor legate de secetă, catalizarea investițiilor în zonele rurale.

În particular, componenta „Tranziția la Agricultura Performantă” a vizat reabilitarea și modernizarea a 10 sisteme centralizate de irigare, dintre care 6 pe râul Nistru și 4 pe râul Prut. La momentul actual, toate sistemele reabilitate în cadrul Programului „Compact” funcționează și satisfac cerințele membrilor Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI).

În cifre generale, infrastructura reabilitată înseamnă circa 13,5 mii hectare irigabile, asigurate cu stații de pompare moderne, bazine de acumulare, conducte și rețele de distribuire a apei la hidranții amplasați în câmpurile fermierilor. La acestea, se mai adaugă extinderile suprafețelor irigabile realizate din investiții private ale agricultorilor și ale partenerilor de dezvoltare pe o suprafață de circa 1,5 mii hectare. Începând cu anul 2016, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații au livrat agricultorilor cumulativ un volum de peste 8,6 milioane metri cubi de apă la irigare.

Cât privește suprafețele irigate, trebuie să recunoaștem că Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova are rezerve și așteptări mai mari. Deși dinamica indicatorului suprafețelor fizice irigate este în creștere, agricultorii practică irigarea doar pe circa 24 la sută din aceste terenuri irigabile. Acest fapt se datorează în multe cazuri fragmentării terenurilor în aria de deservire, precum și lipsei echipamentelor de irigare, facilităților de procesare și păstrare, forței de muncă etc.

În același context, aș dori cu satisfacție să menționez că, mai recent, sistemele reabilitate în Programul „Compact”,  pe lângă funcții aplicative, au devenit și o platformă de instruire practică a studenților de la facultățile de profil.

În acest an agricol, lipsa precipitațiilor și umiditatea redusă din sol a determinat lansarea sezonului de irigare mult mai devreme în cadrul tuturor AUAI care gestionează sistemele centralizate de irigare reabilitate.

Spre exemplu, AUAI „Jorile” (Jora de Jos, Orhei) a lansat sezonul de irigare de la începutul lunii martie curent. Analizând în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, putem menționa că la finele lunii aprilie 2020, suprafaţa terenurilor irigate a crescut cu 163 hectare, iar volumul de apă livrat fermierilor s-a mărit cu 107 mii metri cubi. Din suprafaţa irigată, pe 46 % sunt cultivate legume și alte culturi de valoare înaltă, 47% sunt ocupate de livezi și pepiniere, iar 7% – cu alte culturi, cum ar fi porumbul și grâul.

O situație similară poate fi observată și la AUAI „AgroRufeni” (Lopatna, Orhei), unde se atestă o creștere a suprafețelor și volumului de apă utilizat la irigare în acest sezon.

Rezumând cele expuse, putem afirma că investițiile „Compact” în reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, inclusiv celor de la Jora de Jos și Lopatna din raionul Orhei, sunt lucrative și puse la dispoziția agricultorilor, care dețin terenuri agricole în aria de deservire a acestora. Cele mai importante beneficii pentru producătorii agricoli, inclusiv cei din Orhei, reprezintă încrederea și siguranța că recolta nu va fi compromisă de secetă, în special în contextul climatic actual. Mai mult, datorită oportunităților de irigare cu un sistem modern, reabilitat și eficient, fermierii pot să își dubleze producția și să obţină o calitate superioară a recoltelor. Inerent, a sporit valoarea terenurilor agricole dotate cu infrastructură de irigare, plata de arendă pentru utilizarea terenurilor menționate, ce reprezintă beneficii adiționale pentru proprietarii terenurilor agricole.

În imagine: Valentina Badrajan

 

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker