3 întrebări pentru primarul tăuE timpul sa fii activSocial

Sergiu Aga: Eu nu cred că la Orhei a dispărut conştiinţa naţională

– Părinte Sergiu Aga!  Care au fost motivele ce V-au determinat pe Dvs., preot, să Vă implicaţi în politică şi să candidaţi pentru mandatele de consilier orăşenesc şi consilier raional de Orhei?

–  Este o întrebare care își are locul mult mai mult azi, decât  atunci când am decis ferm să candidez pentru aceste consilii.

În primul rând, m-am ghidat de sloganul Totul pentru oameni. Mi-am dorit ca, împreună cu ceilalți consilieri, indiferent de apartenența lor politică, să oferim Orheiului și celorlalte comunități din raion posibilitatea de a prospera  prin inițiative și rezultate reale, realizate prin acţiuni democratice. Intuiam că va fi o majoritate în cadrul Consiliului, unde chestiunile vor fi votate ”la pachet”, practic fără dezbateri. Așa s-a şi întâmplat, astfel misiunea mea este să conving președintele de ședință să impună prezența să cugete asupra conținutului proiectelor de decizie. Și, dacă nu-mi reușește la ședința Consiliului apoi, cu siguranță, îmi reușește la ședința comisiei în care  activez.  

Sunt  consilier  independent, mandatul meu este obținut prin votul conștient al alegătorilor pentru o persoană concretă pe nume Sergiu Aga, preotul, care are dreptul la opinii și viziuni proprii privind dezvoltarea comunității din care face parte. Sunt împotriva sintagmelor: „preotul să stea în biserică”, „preotul să stea și să se roage”, diminuându-se dramatic rolul acestuia de a fi activ și de a oferi o abordare specifică procesului decizional  din societate.

Ca persoană privată, simpatizez ori sunt în dezacord cu viziunile partidelor. Ce a fost specific tuturor până acum, în cei 30 de ani de independenţă a R.Moldova, este faptul că aceste partide au trădat total, sau în parte, pe cei ce i-au votat. Acesta ar fi unul dintre motivele care nu mă apropie suficient de o formațiune politică sau alta. Alt motiv, poate mai important decât primul, este că, în calitate de preot, nu ai voie să profiți de instrumentele pastorale în scopuri politice. Chiar și independent fiind, din fața Altarului nu mi-am permis să pretind enoriașilor să mă voteze.

– Recent ați semnat o scrisoare publică adresată Primăriei Orhei. Care au fost motivele acesteia?

– Scrisoarea este adresată autorităților publice din Orhei care, în condițiile legii, a intereselor generale ale locuitorilor, dar și a bunului simț, nu ar trebui să facă partizanat politic, ci să-şi axeze acţiunile pe necesităţile comunităţilor.

Am recurs la această modalitate de a atenționa public Primăria, după ce am scris în numeroase comentarii, la postările acesteia de pe rețelele de socializare, că nu este bine să utilizăm mijloacele de informare instituționale şi resursele publice cu scop de promo-vare a unui partid, cum se întâmplă la Orhei. Se creează impresia că primăria municipiului Orhei urmărește promovarea intereselor înguste ale acestei formațiuni politice și nu „promovarea intereselor şi soluţionarea problemelor colectivităţii locale”, după cum prevede Legea 436 din 28.12.2006, cap.1, al.1.

Am îndemnat Primăria să renunţe la modul actual de formare a conţinutului paginii electronice https://www.orhei.md/ unde aproape fiecare notă informativă doar laudă acţiunile partidului de la guvernare şi autoritatea fondatoare. Intervin cu rugămintea de a asigura orheienii cu informații de interes general, echidistante din punct de vedere politic, punând accentul pe o informare corectă a comunităţii despre problemele reale ale Orheiului şi modalităţile de soluţionare a lor.    

Așadar, demersul public adresat Primăriei Orhei vine după numeroase atenționări discrete din partea mea, care, din nefericire, nu au fost luate în seamă. Este vorba de case avariate din cauza transportului, drumuri deteriorate, deşi au fost destule promisiuni că vor fi reparate etc.

– Cum de s-a întâmplat că raionul și municipiul Orhei, considerate leagănul Renașterii Naționale a R. Moldova, au ales să fie gestionate de persoane practic necunoscute de alegători, care  dimineața vin și seara pleacă din teritoriu, cu viziuni oarecum străine celor cu care până nu demult se mândrea Orheiul?

– Chiar dacă am explicaţiile mele în acest sens, calitatea de preot și de consilier independent nu-mi permit să dau un răspuns direct la această întrebare. La această întrebare ar trebui să răspundă, de fapt, partidele care au guvernat raionul şi municipiul Orhei în ultimele decenii şi care, după 20 octombrie 2019, nu s-au mai regăsit în organele elective.

Ce ține de conştiinţa națională pe acest meleag, eu nu cred că ea a murit. În ultimele scrutine orheienii au preferat „vrabia din mână” în locul „ciorii” care s-a compromis prin promi-siuni goale de atâtea ori. Eu zic să ne asumăm ce s-a întâmplat, ca să înțelegem ce trebuie să facem. Dar trebuie să muncim. Eu personal le spun guvernanţilor de aici verde-n ochi ceia ce nu-mi place. Şi caut ieșire din situație. Alegătorul meu m-a trimis în consiliul raional şi în cel municipal ca să muncesc, nu să fac acolo scandaluri. Şi tot alegătorul rămâne să-mi aprecieze faptele.

În imagine: Preot Sergiu Aga, parohul Bisericii „Sfântul Vasile  de la Poiana Mărului”, Orhei. Foto de pe facebook.

 Ion Albu, activist civic


 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker