Evenimente

FOTO// La Teleneşti a fost vandalizat Memorialul Gloriei Militare

Persoane deocamdată neidentificate au vandalizat în noaptea spre miercuri Memorialul Gloriei Militare din Telenești, fiind desprinse plăci de faianță de la baza stelei, segmente din pavajul de beton și câteva plăci de granit cu numele militarilor căzuți în timpul operației  Iași-Chișinău. Din gazonul alăturat au fost smulse și împrăștiate o parte din flori.

Menţionăm că cea mai mare parte a plăcilor de granit ale memorialului sunt depreciate de timp. Plăcile cu numele Eroilor Uniunii Sovietice Șarufzean Kazanbaev și Aleksandr Gridinski, aflate alături de cele trei plăci sparte, nu au avut de suferit. Dimineață, angajații gospodăriei auxiliare a CR Telenești au adus în ordine obiectul.

Joia trecută, consilierii raionali au aprobat un deviz de 200 000 lei pentru renovarea Memorialului respectiv. Consilierii din opoziție au fost nemulțumiți că planul de renovare ar contravine conceptului de monument al memoriei naționale și au votat contra. Mariana Ombun, președinta raionului Telenești, solicitată să comenteze cazul vandalizării memorialului, ne-a declarat că nu crede că asta ar avea ceva în comun cu votul consilierilor:

”Va trebui să continuăm dezbaterile publice privind conceptul  memorialului, astfel ca lumea nu numai să fie informată, dar și să-și expună opiniile asupra obiectului respectiv, care trebuie să fie un monument al memoriei naționale. Memorialul întruchipează durerea generațiilor trecute prin timpuri vitrege, durere care nu trebuie să se repete, iată de ce insistăm asupra renovării acestuia”, a remarcat dna președintă.

Amintim că memorialul în cauză a fost edificat în anul 1972 şi în timp obiectul a degradat. Ideea renovării acestuia a apărut doi ani în urmă, dar s-a purces la realizarea ei acum trei luni, când Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a acceptat schița de proiect, iar în săptămânalul CUVÂNTUL au avut loc dezbateri publice asupra conceptului de renovare.

Ion Cernei    

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker