Cere socoteală pentru banii publici

Un proiect care va aduce mai multă lumină în Rezina

Proiectul “Modernizarea sistemului de iluminare pubică”, despre care administraţia or. Rezina vorbea încă anul trecut, a fost aprobat de Fondul pentru Eficienţă Energetică şi deja se implementează.

 

Şanse noi pentru rezineni

Potrivit primarului oraşului, Simion Tatarov, costul lucrărilor prevăzute în proiect este de 5,4 mln de lei (inclusiv TVA). 26 la sută din această sumă (1,4 mln) sunt acoperite din soldul  disponibil  al oraşului, restul – din investiţiile Fondului pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul prevede construcţia în oraş a 17,34 km de reţele electrice stradale noi, a unor posturi de transformatoare, echipamente de comandă şi automatizare, etc. În total urmează să fie instalate 562 de corpuri de iluminare noi, mai performante şi economicoase decât cele existente.

Reţelele stradale vor fi întinse pe stâlpi noi cu înălţimea de 9 metri, iar pentru iluminarea trotuarelor vor fi instalaţi stâlpi de două ori mai scurţi. Distanţa dintre stâlpi în primul caz va fi de 40 m, iar în al doilea – de 35 m.

“Astfel, afirmă primarul, atât străzile, cât şi trotuarele de pe arterele centrale vor fi iluminate suficient. Va fi schimbată şi sistema de iluminare a giratorului din centrul oraşului”.

După cum a mai menţionat primarul, corpurile de iluminare vechi (230 de bucăţi) vor fi demontate, contabilizate, apoi reinstalate pe unele străzi din cartierul Rezina-Vest, satele Ciorna, Boșernița și Stohnaia. Astfel, administrația locală intenționează să soluționeze problema iluminatului stradal pe întreg teritoriul primăriei și, către Ziua Hramului orașului Rezina (14 octombrie), să dea în exploatare noile rețele.

Lucrările de construcţie-montare le efectuiază SA “Compania Electrică” din Chişinău, care a câştigat licitaţia. Constructorii oferă o perioadă de garanţie a noii reţele de 5 ani, a mai concretizat Simion Tatarov.

Scopul acesui proiect, după cum se menţionează în nota informativă la el, este “crearea unui ansamblu tehnologic şi funcţional pentru a asigura comunităţii un mediu confortabil de trai”.

 

Bani s-au cheltuit şi până acum, dar fără rost

Deschiderea administraţiei oraşului faţă de presă vizavi de proiectul “Modernizarea sistemului de iluminare pubică” bucură. Din păcate, am ajuns să facem asemenea aprecieri des-pre nişte lucruri obişnuite, deşi asigurarea accesului la informaţia de interes public, mai ales când este vorba de cheltuirea banilor contribuabililor, este o obligaţiune a autorităţilor de toate nivelurile, obligaţiune care la noi foarte des nu se respectă.

 

Acum câţiva ani asemenea proiecte aveau statutul

 „strict secret”

Sistemele de iluminare de pe străzile 27 August, Orhei, Lomonosov, din cartierul Rezina-Vest, dar şi din alte cartiere şi localităţi din comuna Rezina au fost renovate nu o singură data în ultimul deceniu. Dar aceste lucrări, mai bine zis resursele financiare cheltuite în acest scop, au fost dosite de presă şi opinia publică.

În a. 2014, de exemplu, în cadrul Programului de reintegrare a ţării, Guvernul a finanţat trei proiecte în valoare de 431117 lei, respectiv 595757 lei şi 795245 lei înaintate de Consiliul Raio-nal Rezina. Ultima dintre cele trei sume a fost alocată pentru „iluminarea arterelor stradale din or. Rezina şi cartierul locativ Rezina-Vest, celelalte două – pentru lucrări similare în comunele Solonceni, Saharna Nouă şi Lalova”, menţiona în martie 2016 săptămânalul CUVÂNTUL, în articolul “Milioane destinate pentru limină şi pierdute în întuneric”.

Pentru o analiză obiectivă a situaţiei, atunci jurnaliştii au solicitat informaţii la temă preşedintei raionului, Eleonora Graur. Dumneaei ne-a oferit un răspuns în care nici n-a pomenit despre resursele alocate de Guvern în 2014, referindu-se la nişte date din 2013.

Am încercat să clarificăm lucrurile cu ajutorul administraţiei celor două firme – „Toplider” SRL şi „Nobil Invest” SRL – care, conform datelor Agenţiei pentru Achiziţii Publice, au realizat proiectele respective (ambele întreprinderi atunci aveau un singur administrator, Iuliana Zaharia). Administratoarea a refuzat categoric să ne ofere orice informaţii privind contractele respective, invocând secretul comercial al afacerilor, chiar dacă era vorba de resurse publice, care nicidecum nu pot fi secretizate. 

Conducerea de atunci a primăriei ne-a prezentat nişte date extrem de confuze. Primarul M.Cebotar susţinea că în 2014 au fost cheltuiţi pentru modernizarea sistemului de iluminare stradală din comună 531890 lei, pentru renovarea sistemului de iluminare de pe străzile 27 August, Orhei, Lomonosov – 481187 lei; pentru reparaţii capitale ale sistemului de iluminare stradală – 347245 lei, iar pentru construcţia liniilor de iluminare stradală din satele Boşerniţa şi Ciorna – câte 164244 lei.

La rândul său, Andrian Furdui, la acel moment arhitectul şi inginerul în domeniul construcţii urbane şi comunale al oraşului Rezina, afirma că ştie doar despre o linie de iluminare stradală în valoare de 164244 lei, propunându-ne să ne adresăm după date mai precise la viceprimarul Gh.Gâncu, care foarte amabil ne-a sfătuit să-l contactăm… pe A.Furdui. Contabila-şefă Ala Iftodi a confirmat că pentru lucrările de iluminare stradală în 2014 Primăria Rezina a cheltuit 164244 lei, sumă primită de la Consiliul Raional Rezina, menţionând că de alte proiecte nu ştie.

Căutând alte surse de informaţie, am ajuns la energeticieni. Directorul general al SA „Red-Nord”, Mihai Didilica, ne-a relatat: „Printr-o notă informativă din 03 ianuarie 2014,  administraţia oraşului Rezina a fost informată că, potrivit planului de investiţii pe anul 2014, în satul Ciorna vor fi efectuate lucrări de reconstrucţie a LEA 0,4 kV. Necătând la aceasta, administraţia oraşului Rezina a efectuat în satul Ciorna lucrări de reconstrucţie a reţelelor de iluminare publică fără a lua în seamă nota noastră informativă şi fără a coordona proiectul respectiv cu SA ”Red-Nord”.

Surse de la filiala Rezina a “Red-Nord” SA ne-au informat atunci că o echipă  de lucrători de la ÎM ”Servicii Comunal-Locative” a demontat, iar apoi a montat la loc reţeaua de iluminare stradală de pe strada centrală din s. Ciorna, iar viceprimarul Gheorghe Gâncu a adăugat pe cazul dat că cheltuielile pentru aceste lucrări au fost acoperite din bugetul orăşenesc.

În imagine: Lucrări pe strada Orhei din or. Rezina.

Ion Perciun, Tudor Iaşcenco

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker