Evenimente

Trei decenii dedicate educației

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești și-a început activitatea acum treizeci de ani. Această instituție a lansat în lumea mare mai mult de 20 de mii de tineri, apreciați înalt atât în cadrul concursurilor și olimpiadelor raionale, cât și celor republicane, iar apoi şi în activităţile lor în societate. În repetate rânduri, la capitolul reuşita elevilor şi pedagogilor instituția a deținut întâietatea în raion. Printre cei circa 50 de pedagogi din instituţie doi deţin gradul didactic superior, iar 40 – gradul didactic doi.

 Aliona Pânzari, directoarea liceului, spune că elevii şi pedagogii muncesc la distanţă, după principiul ”școala mea este acasă”. Din cauza pandemiei, pentru prima oară în ultimele şapte decenii, după acest principiu va fi marcat şi sfârşitul anului de studii.

– Conform proiectului, școala noastră are o capacitate de 860 de locuri. Au fost însă ani, când aici își făceau studiile aproximativ o mie de copii. În anul curent, instituția a fost frecventată de 580 de elevi, inclusiv 56 de elevi care au absolvit treapta gimnazială, alți 52 au absolvit liceul. Iar potrivit totalurilor, marea majoritate a copiilor au demonstrat că au însușit materia și cunosc curricula.

Ne bucurăm că sunt elevi care își propun să-şi continue studiile în liceu după clasa a noua. Pentru a avea un contingent cât mai mare de elevi, ne străduim să le asigurăm cele mai bune condiţii. Bunăoară, în această vară, datorită suportului financiar obținut în cadrul unui proiect, vom proceda la reparația capitală a edificiului, izolarea pereților cu vată minerală, schimbarea ferestrelor și acoperișului. Mai preconizăm instalarea unui sistem nou de iluminare și de ventilare a cabinetelor. Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro, bani care vin din partea Uniunii Europene. Este importantă munca dascălilor, dar mult contează și condițiile în care se desfășoară procesul educațional. Și noi ne străduim să creăm elevilor condiții care să favorizeze dorința copiilor de a cunoaște.

Reieșind din situația creată de pandemia de Covid-19, anul acesta elevii nu vor susține BAC-ul, deşi liceenii s-au pregătit sârguincios de examene. Cunoştinţele lor vor fi apreciate reieșind din munca depusă şi notele înregistrate pe parcursul anilor. Sperăm ca această situaţie să fie o excepţie şi în viitor să revenim la practica obişnuită de studii şi apreciere a cunoştiţelor elevilor, a menţionat dna directoare Aliona Pânzari.

Victor Sofroni

În imagine: Aliona Pânzari, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești regretă că elevii nu au avut parte de solemnităţile de la sfârşit de an şcolar şi, în special, de serata de absolvire.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker