Social

Asta se putea întâmpla doar într-o comunitate dezbinată

Automobilul de serviciu Lada-4X4 -5D care aparține Primăriei Negureni a ars în noaptea spre sâmbăta trecută fiind distrus în totalitate. Noutatea a fost anunțată de către primarul localității, Ion Popa, care bănuiește că maşina ar fi fost incendiată intenționat, drept motiv servind unele decizii recent adoptate de Consiliul Local.

„În această noapte a fost incendiată mașina primăriei Negureni. În ce circumstanțe a avut loc cazul încă nu cunoaștem. Așteptăm rezultatele instituțiilor abilitate. Nu vreau să cred că e rezultatul deciziilor Consiliului. Dar dacă cineva crede că prin astfel de metode ne vor intimida pe mine și colegii din cadrul Consiliului Local, greșește amarnic”, susține primarul.

Mai multă lume pe rețelele de socializare a condamnat cazul, manifestându-și susținerea pentru primar, care este predispus să facă reforme în localitate. Și mai multă lume pe care am contactat-o telefonic a rămas nedumerită: care era rostul acestei barbarii, când mașina are peste 13 ani de când se află la balanța primăriei și în timpul apropiat urma să fie casată?

Pe de altă parte, cazuri similare de distrugere a diferitor bunuri aici au mai avut loc. Mai înainte au fost incendiate un automobil şi o stație de irigare, care aparținea unui fermier…De asemenea au fost sparte ferestre, un tânăr a fost împușcat mortal în propria casă…

Negureni nu este un sat de oameni care n-au ce face, aici activează întrep-rideri agricole moderne de cultivare a legumelor și fructelor, firme de prestări servicii, unde este antrenată în muncă o bună parte din săteni.       

Incendierea mașinii naște multe semne de întrebare. Chiar într-o aripă a clădirii primăriei se află postul de poliție nr. 2, unde se face de serviciu 24 x 24 ore, iar mașina cu pricina se afla după colțul opus al clădirii. Incendiul s-a produs la orele 2 spre ziuă, polițiștii și paznicul au alertat pompierii când mașina era deja cuprinsă de  flăcări.

Nu am reușit să aflăm mai multe amănunte vizavi de caz, deoarece ancheta este în desfăşurare. Este cert un lucru: de când lucrez în raionul Telenești m-am convins că unanimitate în satul respectiv a fost doar pe vremea colhozului, când cuvântul președintelui era lege. Ulterior  anume la Negureni au apărut primele grupuri antagoniste. Care credeți că a fost primul scandal acum 30 de ani în satul respectiv?  ”Frontiștii”, adică activiștii locali ai Frontului Popular au solicitat specialiștilor din gospodăria colectivă locală să abandoneze casele primite de la colhoz și să-și construiască case pe cheltuiala proprie, cum o fac ceilalți locuitori ai satului. Apropo, între cei faţă de care aveau pretenții ”frontiștii” era și inginerul  Vasile Popa, tatăl actualului primar Ion Popa, venit încoace conform repartizării.

Au urmat și alte scandaluri, astfel satul ajungând în capul fluxurilor de știri. Tot la Negureni, în primăvara anului 1999, a avut loc primul în republică refe-rendum de revocare a primarului, care a dovedit că un asemenea plebiscit în condiţiile legislaţiei R.Moldova este practic sortit eșecului.

Apropo, vinerea trecută, în cadrul ședinței Consiliului Local, la solicitarea primarului, toți consilierii locali care sunt la primul mandat au votat pentru abrogarea a două decizii adoptate în 2014 și, respectiv, 2018 şi în baza cărora au fost înstrăinate, în opinia votanţilor, ilegal, zeci de hectare de pământ care au aparținut administraţiei publice locale. Consilierii care au făcut parte şi din Consiliile precedente au votat contra. Ion Popa susţine că pământul respectiv trebuie întors Primăriei  pentru că a fost vândut fără licitație. Consilierul Ion Josan, care a votat împotrivă, afirmă că la momentul adoptării acelor decizii legea nu a fost încălcată:

“Am încercat să explicăm majorității că cele 7 hectare de pământ au fost înstrăinate în mod legal, cu acceptul Cancelariei de Stat. Iar noi, consilierii care nu suntem  la primul mandat, am votat contra fiindcă știm ce poate urma dacă propietarul SRL ”Prodcar”, care are toate actele asupra terenului respectiv, îşi va căuta dreptatea în judecată. Și mai trebuie să ne gândim la impactul care-l poate avea o asemenea atitudine față de unul din cei mai mari investitori de la noi”, este de părere dl Josan.

Nimeni nu a putut să ne dea o apreciere concretă a celor întâmplate. Urmează până la urmă ca oamenii legii să-și spună cuvântul. În ce privește noul primar, el are misiunea să unească comunitatea. Eugen Grabovschi, ex-parlamentar, cu care am stat de vorbă vizavi de cazul de la Negureni, a accentuat anume această misiune a edilului. Or, nimeni n-a reușit s-o facă până acum…

În imagine: Sătenii se întreabă, cine ar fi avut interesul să recurgă la o crimă, incendiind o maşină veche lângă postul de poliţie?


Ion Cernei                                             

                             

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker