3 întrebări pentru primarul tăuE timpul sa fii activSocial

Mihail Budurin: Sper că 2020 va fi pentru ţară şi satul nostru unul de cotitură

– Domnule Mihail Budurin, sunteți primar de Trifești, Rezina la al doilea mandat. Ce v-a motivat să candidați la această funcție?

 –  Dorința de a  schimba ceva în satul unde m-am născut și am crescut. Cunoșteam problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, iar începând cu 2011, când am fost ales consilier local, am început să caut și căi de rezolvare a lor. În 2015 am decis să candidez la funcția de primar, m-am simțit în stare să  fac lucruri bune pentru consăteni. Şi pe parcursul primului mandat am reușit să deschidem grădinița, care nu activa de 20 de ani. Deasemenea am reușit să conectăm 25 de gospodării la rețeaua de aprovizionare cu gaze naturale, am amenajat o piață agricolă, am reparat o bună parte din drumurile localității, am construit linii de iluminare stradală, a fost reparat complexul „5 Izvoare” etc.

La alegerile din 20 octombrie 2019 am mai candidat pentru un mandat, ca să duc la bun sfârșit lucrurile pe care nu le-am reușit. Consătenii m-au susţinut şi sper să reuşesc tot ce mi-am pus în gând.

– Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă satul?

– Probleme sunt multe și ele nu se vor termina niciodată. Mă bucură faptul că am reușit să duc la bun sfârșit proiectul care prevedea aprovizionarea cu apă potabilă a sătenilor. Alte probleme importante ar fi conectarea tuturor gospodăriilor la sistema de aprovizionare cu gaze naturale, exodul tinerilor,  infrastructura învechită etc. Avem nevoie de mai multe investiţii capitale, care ar putea fi aduse prin diverse proiecte. Dar fiecare proiect necesită şi contribuţii locale, pe care noi, cu bugetul nostru şi veniturile modeste ale locuitorilor, nu le putem asigura.

 – Ce planuri aveți pentru anul 2020?

 – Noi, împreună cu 120 de gospodării, așteptăm finanțare pentru gazoducte de la Fondul de Investiții Sociale.

Cu bani din Fondul rutier, dar şi din proiectul “Drumuri bune” sperăm să aducem în ordine drumul central spre școala-grădiniță. Avem alocați niște bani din bugetul de stat pentru reparații la Casa de cultură și iluminarea stradală.

O problemă dificilă este lipsa locurilor de muncă pentru o bună parte din săteni, care din această cauză părăsesc localitatea.Unii săteni s-au angajat la fabrica de cablaje din Orhei, alţii – la întreprinderi şi instituţii din centrul raional. Cei câţiva agenţi economici din sat se ocupă cu agricultura, dobândirea pietrei, creșterea peștelui, comerţul produselor alimentare (5 magazine), dar posibilităţile lor în crearea unor locuri de muncă şi majorarea veniturilor în bugetul local sunt restrânse.

Şi totuşi, fiind o persoană optimistă, sper că a. 2020 va fi pentru  ţară şi  satul nostru unul de contitură spre bine.

S. Trifeşti a fost atestat documentar pentru prima oară într-un document din 1604. Conform recensământului din a. 2014, aici locuiau 847 de oameni. Bugetul local pentru anul 2020 la venituri şi cheltuieli este de 1,234 milioane de lei.

 Eliza Mihalache, stagiară

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker