Sesizează o problemăSocial

Taxele locale vor fi modificate?

În procesul examinării de către Consiliul Orăşenesc Rezina a taxelor locale pentru 2020 au răsunat mai multe opinii controversate privitor la mărimile celor pentru serviciile de întreţinere şi reparaţie a automobilelor, de vulcanizare şi balansare, de întreţinere corporală (fitness, saună, masaj) ş.a. Totodată,  câţiva consilieri au fost de părerea că mai multe servicii, activităţi, apărute în ultimii ani, nu sunt impozitate, deşi întreprinzătorii respectivi au venituri bune. Până la urmă, consilierii au votat unanim proiectul prezentat de Primărie, cu condiţia că o comisie special formată din consilieri şi specialişti ai Primăriei va analiza în detalii situaţia şi, după consultări cu agenţii economici respectivi, cu cetăţenii, va propune Consiliului un şir de modificări  şi completări la lista taxelor locale în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

De atunci au trecut peste cinci luni. În cadrul dezbaterilor organizate de redacţie pe alte teme legate de activitatea APL, câţiva rezineni, care au fost martori la acele discuţii contradictorii din noiembrie – decembrie 2019, s-au interesat la ce concluzii a ajuns până la urmă Consiliul Orăşenesc. 

După cum ne-a relatat Lilia Răileanu, secretara Consiliului Orăşenesc, imediat după acea şedinţă, prin dispoziţia primarului a fost aprobată componenţa comisiei de lucru, care urma să pregătească materialele de revizuire a taxelor locale, concretizând că în componenţa acesteia au fost incluşi cinci consilieri, reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice şi trei specialişti ai Primăriei în frunte cu primarul Simion Tatarov. Comisia urma să desfăşoare audieri publice cu reprezentanţii lumii de afaceri din oraş şi să înainteze Consiliului propuneri cu privire la modificarea, completarea listei taxelor locale.

„În ceea ce priveşte activitatea comisiei, mai potrivit ar fi să discutaţi cu preşedintele acesteia, Simion Tatarov, şi membrii comisiei”, a spus dna Răileanu.

Răspunsul primarului a fost succint: “Începând cu 17 martie şi până la 15 mai 2020, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată starea de urgență, fiind interzise orice întruniri, suspendată activitatea instituţiilor bugetare, dar şi a multor organizaţii, întreprinderi. Din această cauză comisia nu a activat”.    

Dintre membrii comisiei solicitaţi să se expună la acest subiect au răspuns doar doi: Adrian Nacu şi Victor Cibotari.

Adrian Nacu: Comisia nu s-a întrunit niciodată și nu au fost organizate audieri publice.

Sunt convins că odată cu anularea stării excepționale și revenirea lucrurilor la normalitate, comisia îşi va îndeplini misiunea. În urma discuţiilor cu antreprenorii şi cetăţenii ne vom face o imagine mai clară care taxe trebuie majorate, dar care – diminuate. În ultimii ani în oraş au apărut activităţi economice noi, care pot fi întroduse în nomenclatorul taxelor locale doar după o analiză detaliată a ponderii lor, inclusiv cu întreprinzătorii respectivi.

Victor Cibotari: La şedinţa Consiliului Orăşenesc, când s-a examinat bugetul oraşului pentru 2020, unii consilieri s-au arătat nemulţumiţi de taxele pentru serviciile de întreţinere şi reparaţie a automobilelor, serviciile de fortificare a sănătăţii şi altele. De exemplu, pentru întreprinderile care prestează servicii de întreținere şi reparaţie a automobilelor cu  2 posturi de lucru a fost stabilita taxa de 2000 de lei de fiecare post, cu 3 – 5 posturi – câte 1500 lei de post, de la 6 posturi – câte 1000 de lei pentru fiecare post. Iar pentru o sală care prestează servicii de întreţinere corporală (saună, fitnes, masaj) primăria a propus 6000 de lei. Ani în șir ne tot văicărăm că tineretul din oraş nu are cu ce se ocupa, unde face sport, beneficia de posibilităţi de a-şi fortifica sănătatea şi, în acelaşi timp, impunem asemenea taxe. Eu şi unii colegi din Consiliu am considerat că taxa de 6000 de lei este prea mare pentru cei care prestează asemenea servicii. Unul din aceşti agenţi economici chiar atunci ne-a declarat că va renunţa la activitate pentru că în condiţiile or. Rezina aceasta este nerentabilă. Cheltuieli mari, venituri modeste.

Au fost divergenţe şi la alte taxe. Am convenit atunci că pentru ca oraşul să păşească în anul nou cu bugetul aprobat, votăm taxele în varianta propusă de Primărie, iar ulterior revenim la temă cu modificări şi completări. Din cauza situaţiei excepţionale comisia încă nu şi-a început activitatea, dar sper că în timpul apropiat vom reveni la tema dată.

 Reporter “C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker