Evenimente

Adio carnete de muncă? Agenții economici vor prezenta un singur raport financiar în loc de cinci

Carnetele de muncă vor fi eliminate. Deputații au votat în două lecturi, în ședința din 30 iunie, un proiect de lege care prevede simplificarea procesului de raportare financiară prin lansarea unei platforme unice de raportare pentru Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Totodată, va dispărea necesitatea carnetelor de muncă, transmite IPN.

În prezent, agenții economici care au persoane angajate sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite privind plățile salariale, impozitele aferente și unele aspecte ce țin de relațiile de muncă. Un șir de date se dublează, iar agenții economici trebuie să interacționeze cu trei entități de raportare diferite, rapoartele fiind prezentate în diferite perioade.

În acest sens, s-a decis ca cele cinci rapoarte să fie substituite cu unul singur – FSIC 16. Agenții economici nu vor prezenta rapoarte distincte către Serviciul Fiscal, CNAS sau CNAM. Vor prezenta un singur raport lunar, până la data de 25 a fiecărei luni, către Serviciul Fiscal de Stat.

Se estimează că stabilirea unui raport unificat va reduce cu 40% volumul datelor prezentate. Totodată, amendamentele prevăd eliminarea carnetului de muncă și obligația agenților economici să prezinte statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

„Carnetele de muncă sunt o rămășiță a trecutului. În jumătate de an ar putea fi eliminate pentru că între timp va fi creat un registru electronic”, a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker