Moldova + Business-ul Mic

De la cursuri de frizeriţă, la propria afacere

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Şoldăneşti îi ajută pe tineri să-și realizeze visurile. Graţie cursurilor de formare profesională, mai multe femei şi-au deschis afaceri la baştină. Marina Cazacu este una din ele. Fiind dintr-o familie cu mulţi copii, n-a avut posibilitatea să facă o facultate. Cu ajutorul agenției însă, a învățat rapid și fără mari cheltuieli o meserie pe plac.

Avea 17 ani când a obţinut certificatul de absolvire a cursului de formare profesională. De acum înainte, Marina era frizeriță cu acte în regulă.

Marina Cazacu: „De mică, mama mă lua cu dânsa la curățat vița-de-vie. Eu foloseam foarfeca şi pentru a modela diferite figuri din hârtie. Atunci, o rudă de-a noastră i-a spus mamei că eu o să fiu frizeriţă. Mama nici nu dorea să audă așa ceva. Când am absolvit școala, am mers la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și în câteva zile am şi fost înmatriculată la cursurile respective”.

După ce a lucrat în mai multe frizerii din oraşul Şoldăneşti, tânăra a decis să-şi deschidă propria afacere, fiind susținută de soț. Acum doi ani, au luat un credit și au pus pe roate frizeria.

Marina Cazacu recunoaște că debutul a fost unul dificil. Se întâmpla să mai și plângă pe motiv că unele lucruri nu-i reușeau. Ea recunoaște că și-a făcut cu greu un contingent stabil de clienţi. Acum însă, uneori nu are timp nici să bea un ceai, spune Marina. După doi ani de activitate, serviciile frizeriei Marinei Cazacu sunt foarte solicitate.

Marina Cazacu: „Pentru a atrage clienți am recurs la diverse metode. Discutam cu clienții, îi întrebam în detalii care ar fi preferințele lor. Nu o dată, aceștia discutau cu mine de parcă erau în vizită la psiholog. Cu mulți dintre oaspeții salonului am stabilit relații de prietenie”.

Cot la cot cu Marina Cazacu lucrează prietena ei, Mihaela Rabovil. Iniţial, era doar clienta frizeriei. Meseria de frizeră a învățat-o la fel prin intermediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Mihaela şi Marina sunt mulţumite că au o profesie și că pot câștiga un ban acasă. Tinerele au recunoscut că nu au avut bani de facultate și că pentru ele a contat mult faptul că, grație Agenției, au beneficiat de burse cât au fost la cursuri.  

Cele două prietene au în plan să extindă afacerea și să deschidă un salon de înfrumusețare inedit în raionul Șoldănești, care va presta o gamă largă de servicii. Va exista chiar și un solariu, spun tinerele. 

 După cum ne-a relatat  Elena Zgurean, şefa Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Şoldăneşti, instituţia pe care o conduce iniţiază instruirea multor tineri. Nu toți ajung însă până la finalul cursurilor.

Datele Agenției arată că, de la începutul anului curent, circa 20 de tineri, dintre care jumătate sunt femei, au urmat cursuri de instruire profesională. După absolvire, Agenţia i-a ajutat să-şi găsească şi locuri de muncă. Cele mai căutate sunt meseriile de frizer, lăcătuş, electrogazosudor, bucătar şi barmen.

Natalia Rotari

 

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker