Politic

Premierul I.Chicu provoacă un scandal diplomatic și insultă România

Asociația Obștescă “Parlamentul 90“ a adoptat o declarație în legătură cu replica recentă a premierului Ion Chicu în adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, calificând-o drept o insultă în adresa deminitarului, sfidează conținutul Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova și care a creat un scandal diplomatic de proporții.
Mai mult ca atât, potrivit Declarației, premierul dă dovadă de lipsă totală de bun simț, nemaivorbind de un gest de-a dreptul scandalos din punct de vedere diplomatic, denigrator și inacceptabil față de România. Declarațiile lui I.Chicu sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele vin la numai câteva zile de la încheierea misiunii unei echipe de medici voluntari români care, în plin colaps medical, economic și social, au luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru salvarea de vieți omenești, iar România a acordat un substanțial ajutor absolut dezinteresat cetățenilor de pe malul stâng al Prutului.

“Altminteri, nu este pentru prima dată când premierul Ion Chicu  uzează de formulări sarcastice și denigratoare în adresa UE și a oficialilor acesteia. Fiind încă în funcția de consilier al președintelui Dodon, acesta publica un text insultător și absolut nediplomatic în adresa partenerilor de dezvoltare, se mai menționează în Declarația AO Parlamentul 90.

Ținem să-i amintim prim-ministrului Chicu că în conformitate cu Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul Independenței (de legislatura 1990-1994) și legitimată prin votul unanim al delegaților la Marea Adunare Națională din 27 august 1991, Republica Moldova a stabilit relații diplomatice cu statele lumii, inclusiv România și Uniunea Europeană în baza normelor de drept internațional. Dezvoltând aceste valori în preambulul Constituției, se confirmă dorința Chișinăului de a trăi în bună înțelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor și normelor unanim recunoscute ale aceluiași drept internațional. Or, art. 96, alin. (1) din Constituție stabilește expres că Guvernul asigură realizarea politicii externe a  statului, un rol aparte revenindu-i prim-ministrului (art. 101, alin. (1) din Constituție).

În acest context declarațiile grobiene ale premierului Chicu, șeful  Guvernului de la Chișinău, în raport cu Guvernul României și a oficialilor Uniunii Europene, sfidează nu numai  bunul simț, dar și încalcă sacre valori general-umane, jignește demnitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova, aduce grave prejudicii morale și politice pe plan intern și extern statului nostru.

Exprimăm profundă indignare, condamnăm și ne desolidarizăm de atitudinea iresponsabilă a premierului Chicu. Asemenea declarații sunt incompatibile cu funcția de Prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova“, mai notează autorul declarației Alexandru ARSENI, doctor habilitat în drept, profesor universitar, autorul proiectului Declarației Suveranității, membru al Comisiei de elaborare a proiectului Constituției, cavaler al „Ordinului Republicii”, Ordinului de Onoare”, în numele unui grup numeros de deputați ai Primului Parlament democratic al Republicii Moldova (legislatura 1990-1994).

Reacții dure în adresa premierului I. Chicu au urmat și din partea unor ogane de stat și autorități publie din România, formațiuni politice și oameni de stat din R.Moldova. Ministerului român de Externe l-a convocat pe ambasadorul moldovean la București, lucru care se întâmplă pentruu prima data în ulriul deceniu. Primarul de Iași, România, Mihai Chirica, a calificat spusele lui I.Chicu astfel:„Ați jignit România, românii, limba română, istoria noastră comună, moșii și strămoșii noștri, pe propria dumneavoastră mamă și pe copiii care-i aveți”, menționând că „m-ați făcut să-i iubesc și mai mult pe frații mei din Moldova”.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și-a cerut scuze de la statul vecin, România, pentru declarațiile făcute de premierul Ion Chicu la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan, remarcând că declarațiile președintelui Igor Dodon și ale premierului Ion chicu nu reprezintă opinia oamenilor din Republica Moldova.

„Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de președinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație. Sunt sigură că în curând vom scăpa de ambii”, a scris politiciana.

Partidele de opoziție din R.Moldova  au condamnat mesajul acid al premierului Chicu în adresa europarlamentarului român, Siegfried Mureșan.

Partidul Unității Naționale califică replica acestuia drept “cinică, jignitoare și absolut iresponsabilă” și cere de urgență demisia lui I.Chicu din funcția de prim-ministru considerând orice susținere politică și publică în menținerea acestuia la guvernare drept un act de ostilitate și lipsă de respect față de România”. Iar deputatul Iurie Reniță cere scrie într-o postare pe facebook

„se impune o demitere in corpore a acestei guvernări antiromânești și antieuropene. Limbajul suburban și bădărănesc al lui Igor Dodon este perpetuat de către discipolul și subalternul său, Ion Chicu”

Și PDM a anunțat că se disociază de declarațiile premierului Chicu și va cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției.

Pentru conformitate, Tudor Codreanu

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker