Social

“Vei deveni soră medicală?” „Eu voi deveni asistent medical!”

Combate stereotipurile legate de această profesie

Deși această meserie este practică aproape sută la sută de femei, totuși și unii băieți aleg să îmbrățișeze această profesie. Așa a fost în cazul lui Andrei Frățescu, cunoscut ca președintele Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei, voluntar al Centrului de tineret Orhei și activist pentru drepturile și sănătatea tinerilor. Andrei învață la Colegiul de Medicină și va deveni asistent medical. Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistenților Medicali, UNFPA a decis să povestească istoria sa.

„De mic am știut că vreau să fac ceva pentru a ajuta oamenii”, își începe povestea Andrei. „Când a trebuit să-mi aleg viitoarea profesie, sfaturi erau multe în familie, dar eu am fost ferm. Fie fac medicină, fie nu învăț deloc”.

 Așa a ajuns să devină student la Colegiul de Medicină din Orhei, pe care îl va absolvi anul viitor și va deveni asistent medical.

La început familia sa era sceptică, dar a văzut cât de entuziasmat se întoarce de la ore și l-a susținut. Era sceptică și atitudinea celor din jur: „Vei deveni soră medicală?”, era întrebarea pe care o auzea frecvent din partea rudelor sau a unor cunoscuți.

“Eu voi deveni asistent medical”, le răspundea cu fermitate Andrei. „Mi-am propus să combat acest stereotip. Orice meserie poate fi atât pentru femei, cât și pentru bărbați, important să-ți placă și să o faci cu plăcere”.

În grupa lui Andrei, din cei 25 de studenți, 23 sunt fete. Acest lucru nu l-a descurajat, dimpotrivă – l-a motivat și mai mult or, pentru Andrei, profesia de asistent medical este o vocație.

„Asistentul medical este eroul din prima linie, el intră primul în contact cu oamenii care au nevoie de ajutor. Noi suntem cei care oferim primul ajutor medical, susținere emoțională, dar și îngrijire continuă, pentru a ne asigura că tratamentul prescris de medic este urmat de pacient”, spune tânărul.

 Medicina îmbinată cu voluntariatul

Andrei își dorește foar-te mult ca atunci când va ajunge să profeseze, să contribuie la fortificarea sistemului medical. Pentru asta muncește mult, atât la colegiu, cât și în timpul liber, când practică voluntariatul.

Fiecare oră liberă pe care o are o petrece fie la Centrul de tineret Orhei, fie în discuție cu alți colegi și tineri, cărora le educă cultura de a avea grijă de propria sănătate.

„Se spune că tinerii sunt sănătoși, deoarece sunt tineri. Este și acesta un stereotip, pe care trebuie să-l combatem. Sunt sănătoși acei care au grijă de sănătatea lor. Tinerii şi tinerele de azi se confruntă cu mulți factori de risc și consecințele unui comportament riscant – alimentația nesănătoasă, fumatul, alcoolul, infecțiile cu transmitere sexuală, sarcinile neplanificate. Prin munca mea, încerc să combat aceste riscuri în rândul semenilor”.

Viitorul asistent medical este sigur că va continua inițiativele de promovare a sănătății nu doar în calitate de voluntar, dar și ulterior, din postura de profesionist. Deja anul viitor el va absolvi Colegiul și va obține calificarea de asistent medical.

Până atunci, are un mesaj pentru toți colegii de breaslă, asistenții și asistentele medicale din țară: “Profesia noastră este una nobilă. Trebuie să ne mândrim cu ea. Ceea ce contează cu adevărat este satisfacția sufletească pe care o obținem atunci când ajutăm oamenii”, spune încrezător tânărul cu un optimism specific vârstei de 20 de ani.

  Sursa:UNFPA

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker