Centenarul Sfatului Ţării

„Oameni ca aceștea nu au trăit numai, ci au făcut istorie”

Ţăran moldovean din Zgărdeşti cu nume mai degrabă grecesc, fost coleg cu Grigori Cotovschi, ofiţer în armata ţaristă, deplasat la Odesa la okrugul militar unde slujea cu grad de ștabs-căpitan, se avântă să facă agitație printre moldoveni, explicând necesitatea obținerii autonomiei Basarabiei. Emanoil Catelly a participat activ la formarea Sfatului Țării, fiind printre cei mai de vază militanți pentru unirea Basarabiei cu România. 

A participat activ la formarea Sfatului Țării, dar nu a votat Unirea

Emanoil Catelly s-a născut la 25 decembrie 1887 într-o familie de țărani răzeși din satul Zgărdești, județul Bălți. Era al doilea copil în familia cuplului Grigore și Anastasia Catelly. A avut încă 11 frați și surori. Din 1891 până în 1895, a învățat la școala primară, peste trei ani este admis la Școala Agricolă din Cucuruzeni, pe care a absolvit-o în 1901 şi unde, apropo, a fost coleg cu renumitul Grigori Cotovschi. Până în 1903, Emanoil Catelly a lucrat la moșieri ca mecanic al mașinilor agricole. A fost căsătorit cu Paraschiva Văluță și a avut doi copii, Victor și Octavian.

În 1903 a fost înrolat în armata țaristă. Peste un an intră la Școala de iuncheri, unde în 1907 şi-a terminat studiile în grad de subofițer. În 1910 devine locotenent, iar în 1914 primește gradul de căpitan de stat major și în 1917 devine căpitan.

În luna aprilie 1917 este trimis la Odesa pentru lucrări de cancelarie, unde s-a aflat până la începutul Revoluției din octombrie. Din primele zile ale aflării sale la Odesa a făcut agitație printre moldoveni, explicând necesitatea obținerii autonomiei Basarabiei. Tot în acel an devine președintele Comitetului Național Moldovenesc de la Odesa. A participat activ la fomarea Sfatului Țării, fiind printre cei mai de vază militanți pentru unirea Basarabiei cu România.

Emanoil Catelly are o biografie impresionantă. Nu a votat Unirea or, nu era în acel moment în Chișinău (se afla în delegaţie la Odesa), dar a pregătit-o și a susținut-o.

După realizarea unirii este numit în funcția de Director general al Agriculturii în Directoratul General al Republicii Democratice Moldovenești, post identic ministrului, deținut până în noiembrie 1918, când a fost dizolvat Directoratul. În perioada 1919 – 1923 este judecător popular în Nădușita, județul Soroca. În 1920 devine membru al Partidului Național Liberal, care era la guvernare. Iar în 1923, Consiliul de Miniștri al României îl numește prefect al județului Bălți.

În 1927 – 1928 este senator din partea județului Bălți. Din 1933 până în 29 decembrie 1937 – din nou prefect al județului Bălți. În 3 ani în județ s-au construit 49 de școli (față de 44 din 1918 până în 1933), a fost renovat localul Școlii Normale, s-a construit noua clădire a Liceului de fete.

La 5 iulie 1940 Emanoil Catelly este arestat de forțele NKVD de la Bălți pentru activitatea antirevoluționară, înainte de a fi întocmite toate formele legale şi transferat în interiorul URSS.

 

„… oameni ca aceștea nu au trăit numai, ci au făcut istorie”

În anul 1935, în revista Cuget moldovenesc a fost publicat un portret literar întitulat ”Maiorul Emanoil Catelly”, semnat de Ion Pelivan. Iată ce scrie Pelivan despre colegul său:

”O fire de moldovean robust, cu cătătura dreaptă și cu o comportare la fel de dreaptă. Figura-i respiră sinceritate iar privirea armonizată cu vocea caldă și puternică sunt muiate în lumina idealului care-l  însuflețește. De la prima vorbă ce-o schimbi cu el te cucerește. Nimic prezumțios în atitudine, în gesturi, în felul de a fi.  E de o simplicitate distinsă și, totuși oameni ca aceștea nu au trăit numai, ci au făcut istorie.

A mai fost și un publicist al epocii sale. El scria în 1917:

”Moldovenii care au tăcut timp de 106 ani, trebuie să vorbească astăzi mult mai tare, să li se audă glasul nu numai până la Petrograd, ci până la Londra, la Paris și la Roma. Căci ei sunt români, numai rușii i-au degradat la rolul de „moldoveni”. Și ei vor să-și ceară acum toate drepturile. Mai mult – ei vor să și le ieie singuri. De aceea-i revoluție acum, ca să luăm îndărăt tot ce ne-au furat tâlharii timp de 106 ani …”

 

”Orientam pe toți spre Unirea cu România…”

Revoluția din (februarie) 1917 l-a găsit la Odesa la okrugul militar unde slujea cu grad de ștabs-căpitan, grad identic maiorului. Amintim că până la asta Emanoil Catelly a făcut 10 ani de serviciu militar în armata imperială rusă.

”Din primele zile ale revoluției am dus agitație națională între moldoveni, explicându-le necesitatea obținerii autonomiei Basarabiei. Pentru o muncă mai efectivă am organizat la Odesa un comitet care-l conduceam”, mărturisește  Emanoil Catelly în procesul verbal de la 20  august 1940, fiind reținut de NKVD, poliția politică sovietică.

Dosarul care se păstrează în arhiva SIS de la Chișinău parțial dezvăluie tabloul  evenimentelor din anii 1917-1918 și anii care au urmat după Unire, dar și starea de spirit a celor care au pledat pentru acest act istoric:

”Eu, Buzdugan, Halippa, Ion Văluță, Pelivan eram românofili convinși și depuneam toate forțele pentru Unirea cu România fiindcă eram străini de bolșevism și să ne unim cu Rusia nu voiam,  de aceea orientam pe toți spre unirea cu România”, spune în continuare Catelly anchetatorului Cerepanov.

A murit în anul 1942  în lagărul de corecție de la Ivdel, acum regiunea Sverdlovsk, Rusia, unde și-au sfârşit viața mulți reprezentanți ai elitei intelectuale basarabene.  Avea 59 de ani.    

 

Emanoil Catelly, eternizat în satul natal

Emanoil Catelly este eternizat la baştină. După cum ne spune Ștefan Roșca, primarul de Zgărdești, faptul se datorează lui Constantin Roșca, unul din nepoții săi, acum 5 ani student la Universitatea Tehnică din Chişinău:

”Nepotul meu este împătimit de istoria satului natal, iată de ce s-a întâlnit de mai multe ori cu istoricul Iurie Colesnic, de la care a luat materiale de arhivă despre Emanoil Catelly. A fost ideea lui ca gimnaziul din sat să poarte numele înaintașului nostru. Astfel, în primăvara anului 2014, Consiliul local Zgărdești  a votat unanim pentru aceasta, iar Consiliul Raional Telenești a susținut iniţiativa noastră. Am făcut ce am putut. Mai cunoaștem că pământeanul nostru a fost și autor de cărți editate la Chișinău și Bălți în perioada interbelică, ne dorim să le găsim prin arhive și să obținem măcar copiile lor”, ni s-a confesat dl Ştefan Roșca. Primarul ne mai spune că, deși nu a rămas nici o rudă apropiată a înaintașului, totuși, numele Catelly este răspândit la Zgărdești:

”Ei se numesc Catele, numele lor a fost schimonosit de ruși, ca şi multe alte nume din Basarabia. Dar e important că sunt oameni gospodari și nu-și uită înaintașii. Din câte știm, Emanoil Catelly a avut doi fii – Octavian și Victor, care către 1940 ambii erau studenți la Drept, au fost participanți la campania militară din Est.  Căutăm pe descendenții lor, deocamdată nu am reușit să-i găsim”, ne spune  edilul.

Ștefan Roșca ne-a mai relatat un lucru curios: casa unde s-a născut și a copilărit  înaintașul până în 1898 s-a aflat chiar pe locul unde se află acum  localul primăriei satului Zgărdești.

Citeşte mai mult: adevarul.ro/moldova/actualitate/fosti-ofiteri-romani-condamnati-nkvd-7_50d2f5a8596d7200911c4f52/index.html

În imagine: În foaierul Gimnaziului „Emanoil Catelly” din Zgărdeşti puteţi face cunoştinţă cu biografia acestui ctitor al Unirii şi vedea portretul pictat de Constantin Roșca.

Ion Cernei                                                                                                                  

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker