Politic

Partide cu milioane de la stat

Partidele politice vor primi mai puțini bani de la bugetul de stat, ca urmare a rectificării bugetului pentru anul 2020, în contextul crizei generate de Covid-19. Chiar și așa, sumele care urmează să intre în vistieriile formațiunilor politice parlamentare sunt de ordinul milioanelor, comunică agora.md. În total, din bugetul de stat, pentru finanțarea partidelor politice au fost alocaţi peste 31 de milioane de lei. În infograficul de mai jos vedeţi cum au fost repartizate aceste resurse.

 Potrivit legii, cuantumul subvenţiilor alocate partidelor politice se distribuie în felul următor: 30% – proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, 30% – proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale, 15 % – proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale; 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Astfel, un vot valabil exprimat pentru un anumit concurent electoral în alegerile prezidențiale, parlamentare și locale costă circa 25 de bani. În același timp, pentru fiecare femeie deputată partidele primesc lunar aproape 7.000 de lei, iar pentru femeile alese în cadrul alegerilor locale subvenția e de 42 de lei.

Pentru fiecare tânăr ales în cadrul alegerilor parlamentare subvenția lunară constituie aproape 9.000 de lei, iar pentru cei aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 e de 69 de lei, precizează sursa citată.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker