Moldova + Business-ul Mic

Anatolie Atamanenco: Nu mă ruşinez să mi se spună cioban

Nu așteaptă mila statului, nu cere ajutor social și nici nu vrea să audă că ar putea fi cândva șomer. Anatolie Atamanenco, din satul Cușmirca, raionul Șoldănești, este cioban la oile sale. Bărbatul spune că pentru el oile nu sunt doar animale, ci şi o parte din sufletul lui. Pornind de la câteva oi, dăruite de bunelul său, Anatolie are acum aproape 100 de capete, pe care le îngrijeşte împreună cu familia sa.

Pasiunea pentru oierit a moștenit-o de la bunelul său, care toată viața a ținut oi la gospodărie. De mic, Anatolie se afla în preajma oilor. Astfel, a îndrăgit să pască oile, să vadă cum sunt mulse acestea și să mănânce caș dulce.

Anatolie spune că niciodată nu a stat cu mâna întinsă, așteptând ca cineva să-i dea ceva. Atunci, când nu a avut un loc de muncă în țară, el a plecat peste hotare să-și câştige un ban. Cu banii adunați, și-a mărit turma de oi. În așa mod, bărbatul a început să-și dezvolte ferma.

În mica afacere, Anatolie a implicat-o și pe soția lui, Tatiana. La început, femeia avea grijă de oi din obligație, întrucât soțul era mai mult plecat peste hotare. Cu timpul, Tatiana a prins drag de bârsane și îngrijea de ele cu plăcere. Ba mai mult, ea a fost cu inițiativa să-și încerce norocul într-un proiect. Aşa au câștigat un grant. De banii obținuți, familia Atamanenco a mai achiziționat câteva oi.

Soții Atamanenco sunt de părere că oricine, dacă vrea, își poate găsi de lucru la baștină. Tot de ce au nevoie oamenii este dorință și răbdare.

Anatolie și Tatiana se trezesc la ora 4 şi merg la stână ca să de-a start unei noi zile de muncă. Oile trebuie hrănite și mulse, iar la ora 7 trebuie scoase la păscut pe imaș.

În cei câțiva ani de când și-au extins afacerea, soții Atamanenco au angajat mai multe persoane la lucru. Chiar dacă aveau acoperiș de-asupra capului, hrană la timp și salariu decent, mulți nu au rezistat la stână și au abandonat lucrul. Tocmai din acest motiv, Anatolie se află permanent la stână și monitorizează situația.

Anatolie Atamanenco din Cușmirca spune că nu se ruşinează când este numit cioban și că ciobănia nu este o ocupaţie pentru persoane necalificate. Ea cere multe cunoştinţe şi abilităţi. Ba mai mult, această meserie este una dintre cele mai vechi de pe pământ. Încă pe vremea lui Iisus Hristos, păstoritul era considerat o îndeletnicire nobilă, pe care nu o îmbrățișa oricare, ci doar aleșii lui Dumnezeu.

Natalia Rotari

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker