Sesizează o problemăSocial

FOTO// Lucrările efectuate necalitativ vor fi refăcute din contul antreprenorului

Doi cititori ai săptămânalului CUVÂNTUL au trimis la redacţie un set de imagini postate de Lilia Țurcan pe pagina “Rezina în pericol” de pe Facebook, care ilustrează starea dezastruoasă a unei străzi din s. Ciorna, recent reparate. Autoarea însoțește imaginile cu următorul text: „Stimaţi locuitori ai satului Ciorna! Am ajuns să văd realitatea frazei „s-a ridicat asfaltul”! Dl primar Simion Tatarov, dacă puteți să ne aduceți o explicație, dar și un sfat cum să ajungem la casele noastre fără primejdii, o să vă fim foarte recunoscători”.

Mai mulți internauți din comuna Rezina imediat au postat comentarii.

Ana Gheorghiţă: Aici de mulți factori depinde: activitatea uzinei de ciment, ploile mari, alunecările de teren. Pe ultimul loc eu pun lucrătorii care au turnat betonul. La Boșernița tot așa crapă casele și se mută din loc… E jale..

Ion Casian: Nu prea învinuiți primarul, căutați inginerul care a semnat actul de recepție finală a lucrărilor de betonare executate cu atâtea abateri, fără rosturi de dilatare, beton adus cu autobasculanta în loc de autobetonieră, fără armare, nu mai spun de grosimea stratului de beton!

Elena Nicolai: PDM-iștii cu un an în urmă nici nu răsuflau… După redislocarea bandei, se dau mari activişti. De parcă nu ei l-au făcut pe Tatarov primar. Mai exact, foștii pedemiști, slugile E. Graur, după ce și-au schimbat cartuzurile, au hotărât să schimbe tactica, să devină „salvatorii” națiunii, trecând peste propriile potlogării.

Serghei Bagrin: Tatarov „по блату” le-a betonat drumul colegilor din banda lui. Cine a primit lucrările fara „температурный шов”? PR-ul pe timpul electoralei iese la suprafaţă. Din cauza lui Tatarov locatarii au rămas fără ascensoare, Ciorna – fără transport public, acum și fără drum.

Raisa Sandu:Drumuri bune pentru Moldova”! O viață întreagă respiră lumea din Ciorna colb de la uzina de ciment, fiind zguduiţi de exploziile din carieră, de la care se distrug casele și măcar nu sunt răsplătiți cu un drum de calitate, pe care îl merită din plin.

Tatiana Nicolai: Da dvs., dnă Lilia Țurcan, şi partidul din care făceați parte nu vreți să dați explicații la toate potlogăriile voastre? Sau dacă ați trecut împreună cu Graur în alt partid, te consideri mare erou și în drept să critici? Drumul acesta de la bun început era clar că nu avea să țină mult. Nu te-am auzit să fii vocală în anii precedenți, acum, cred că la comanda lui Graur, o faci. Să se fi întâmplat aceasta cu un an în urmă, la sigur că îți plăcea totul, tăceai și ajungeai fără primejdii acasă.

Cătălin Anatolie Donţu: De ce organele de drept nu se autosesizează?

Dumitru Ceban:  Corupţia ucide. Sunt 100% încrezut că cineva, la proiectele ce ţin de construcţia drumurilor din beton s-au îmbogăţit bine. Organele trebue să verifice grosimea betonului şi să fie traşi la răspundere toţi.

Nicolae Grosu: Dumitru Ceban, aşa este…

Serghei Bagrin: Solicit consilierilor orăşeneşti în regim de urgenţă să înainteze un proiect de decizie privind iniţierea unei expertize totale ce ţine de construcţia acestor drumuri. Sunt convins că la aceste proiecte s-au furat mulţi bani.

Maik Doni: Serghei Bagrin, susțin și îndemn toți consilierii cărora într-adevăr le pasă, să se unească pentru a scoate adevărul la lumină şi a munci în interesul celor care i-au ales.

Victor Cibotari: Din informaţia deţinută, am înţeles că stratul de beton, turnat pe acest drum fără aşternut, adică direct pe pământ, trebuia să fie de 10 cm. În realitate însă grosimea stratului de beton este de 5-6 cm. Preţul unui m3 de beton =1600 lei. Cred că poliţia şi procuratura mai au încă un prilej de a se implica.

 Pentru o reflectare obiectivă a problemei, redacția a cerut explicații la temă de la primarul Simion Tatarov, solicitându-i să concretizeze cine a fost antreprenorul acestor lucrări, când au fost efectuate, care au fost cheltuielile şi din ce surse au fost acoperite, cine a supravegheat lucrările respective, cu ce sumă a fost remunerat, care a fost termenul de garanţie al lucrărilor. Totodată am întrebat ce măsuri preconizează Primăria pentru soluţionarea problemei?

Primarul Simion Tatarov ne-a răspuns următoarele:

– Potrivit contractului de antrepriză, încheiat după o licitație repetată de Primărie cu Întreprinderea Municipală “Servicii Comunal Locative” Rezina, la 06 august 2019, cu valoarea de două milioane două mii o sută şasezeci şi patru lei, surse din bugetul local, antreprenorul urma să repare capital, prin betonare, străzile I.Creangă, N. Gribov, A. Puşkin din s. Ciorna. Lucrările au fost efectuate în perioada septembrie – noiembrie 2019. 

Pentru aceste lucrări Primăria nu a angajat responsabil tehnic, bazându-se pe faptul că administrația și specialiștii de la ÎM “SCL” își vor onora obligațiunile cu cinste. Ulterior însă s-a constatat că pe unele sectoare betonul s-a deformat și s-a ridicat. Motivul principal este executarea necalitativă a rosturilor de contracţie şi dilatare, care sunt de dimensiuni mici – 5-7 mm, deşi ar trebui să fie de cel puțin 20 mm.

Conform contractului, perioada de garanţie a acestor lucrări este de 36 de luni. Adică, în cazul unor neconformități, ÎM ”Servicii Comunal Locative” este obligată să le lichideze din cont propriu în confomitate cu normativele de reparație capitală a drumurilor.

Primăria Rezina i-a înaintat antreprenorului o pretenţie în care a cerut executarea reparațiilor în termen de o lună (până la 15.06.2020). În caz contrar Primăria va fi nevoită să insiste asupra includerii ÎM ”Servicii Comunal Locative” Rezina în lista de interdicţii a operatorilor economici care pot executa lucrări de construcție în Republica Moldova şi să ceară restituirea prejudiciilor cauzate pentru lucrările executate necalitativ.

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker