Politic

Alegeri prezidențiale pe 1 noiembrie. Opoziția cere demisia lui Igor Dodon

În Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidențiale pe 1 noiembrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Parlament.

Opoziția a cerut demisia lui Igor Dodon și a pledat pentru alegeri prezidențiale anticipate.

„Mandatul președintelui RM în exercițiu, Igor Dodon, expiră la data de 23 decembrie. Se propune ca prin hotărâre a Parlamentului să fie stabilită ziua de 1 noiembrie 2020 – ziua alegerilor prezidențiale”, se spune în nota informativă a proiectului.

Fracțiunea PAS a propus ca alegerile prezidențiale să fie desfășurate mai devreme și anume pe 25 octombrie.

„De ce anume pe 1 noiembrie?”, l-a întrebat Sergiu Litvinenco pe autorul proiectului. „De-atâta”, a răspuns scurt socialistul Vasile Bolea.

„25 octombrie este prima duminică când, potrivit Codului Electoral, pot fi organizate alegeri prezidențiale. Cu cât mai repede, cu atât mai repede vom scăpa de Dodon”, a insistat Litvinenco.

„Cu încercările de a da lecții să vă duceți la grădiniță”, a fost replica lui Bolea.

Opoziția nu a ezitat să amintească, în context, de imaginile scandaloase în care Igor Dodon primește o sacoșă cu bani de la Vladimir Plahotniuc, sugerându-i actualului președinte să-și dea demisia înainte de termen.

„O persoană care este vădit coruptă, primește mita în „culiocele” nu trebuie să-și dea demisia? Ca să organizăm mai repede alegeri, în iunie sau iulie. Cât mai repede cu atât mai bine”, a spus și Lilian Carp

„Toate acestea se fac într-un proces judecătoresc”, a răspuns Bolea.

„Dodon a fost de la bun început complice cu Plahotniuc. Primul exemplu este sistemul electoral mixt. îmăreună au vândut profesorii turci. A promovat o politică externă de izolare. Nimeni nu-l mai ia în serios pa acest om. Un alt argument este subordonarea instituțiilor de stat”, a declarat Lilian Carp.

„Nu știu dacă love story-ul faimos al lui Diacov va dura mult. Este un proces inevitabil. Un viitor pro-UE al RM este mult mai important decât un președinte care a adus țara într-o situație rușinoasă”, s-a adresat Iurie Reniță către deputații PD.

„PD s-a rupt de trecutul său. De aceea nu ne purtați grijă, ne vom descurca și singuri”, a răspuns liderul PD, Pavel Filip.

Și Partidul Șor i-a cerut lui Igor Dodon să-și dea demisia. „Pledăm pentru alegeri prezidențiale anticipate. Dați-vă demisia”, a spus Marina Tauber.

Socialistul Vlad Bătrâncea a sărit în apărarea lui Igor Dodon.

„Dodon este votat de un număr de cetățeni pe care nici nu vi-l imaginați. Batem într-un om care a fost ales de cetățeni. De câte ori Curtea Constituțională a lui Plahotniuc l-a suspendat? Cine va fi următorul președinte vor decide cetățenii”, a menționat Bătrâncea.

Criticile opoziției nu au fost nici pe placul liderului fracțiunii PD, Dumitru Diacov. „Azi votăm un proiect tehnic, dar uitați-vă câtă patimă și agresivitate. Eu am pledat ca președintele să fie ales de Parlament. Dacă era așa, ați fi avut dreptul să vă dați cu părerea. Dar președintele e ales de popor”, a spus Diacov.

Sursa: jurnal.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker