Cere socoteală pentru banii publiciProiecteSocial

Achiziții suspecte de sute de mii de lei

În ultimii ani, în mai multe investigaţii jurnalistice, CUVÂNTUL a dezvăluit un şir de afaceri de proporţii ale administraţiei publice a raionului Rezina în frunte cu ex-preşedinta Eleonora Graur, ulterior deputată PDM, iar în prezent membră a grupului parlamentar Pro Moldova. Este vorba despre construcţia havuzului în coasta clădirii Primăriei Rezina, a Complexului  pentru sport, staţiei de epurare a apelor reziduale din centrul raional, reparaţia încăperilor Consiliului Raional, drumului spre s. Saharna Nouă, schimbarea uşilor şi ferestrelor la o parte din şcolile din raion şi acestea sunt doar câteva din megaproiectele obscure realizate de administraţia Graur. Dezvăluirile jurnaliştilor nu au fost combătute de protagoniştii afacerilor respective, dar nici nu au servit drept motive pentru nişte reacţii adecvate din partea organelor de drept, chiar după ce acestea au fost sesizate în mod special de cititorii ziarului şi redacţie.

Sesizări fără reacţie

Colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), de exemplu, sesizat să examineze acţiunile factorilor de decizie din administraţia raionului Rezina privind utilizarea frauduloasă a banilor publici alocaţi şi cheltuiţi pentru sporirea eficienţei energetice a instituţiilor de educaţie din raion, mai întâi ne-au informat că pentru adoptarea unei decizii este nevoie de efectuat un complex de măsuri, care necesită mai mult timp, iar după jumătate de an ni s-a comunicat că persoana care se ocupa de acest dosar a plecat de la Centru. Amintim că afacerea cu uşi şi ferestre, care viza două contracte în valoare de circa 28 mil. lei, realizată de președinta raionului din numele Consiliului Raional, în realitate n-a trecut prin Consiliul  Raional și structurile lui precum prevede legislația.

Procuratura Rezina, sesizată pe altă investigaţie din CUVÂNTUL, ne-a răspuns că nu a reacţionat pentru că… nu este abonată la acest ziar…

Astăzi, stimaţi cititori, vrem să vă informăm despre alte cheltuieli din haznaua raionului, efectuate de Consiliul Raional Rezina în anii 2018-2019 prin intermediul achiziţiilor publice de mică valoare. Conform raportului privind executarea contractelor încheiate în urma procedurilor de achiziţii publice de mică valoare  a diferitor lucrări, servicii şi mărfuri, publicat pe pagina web a Consiliului Raional Rezina, în a. 2019, cheltuielile administraţiei raionului la acest capitol s-au cifrat la aproape 11 mil. lei. Unele cheltuieli par fireşti, altele – extrem de exagerate.

 Antreprenori cu păcate, beneficiari de noi contracte

Cea mai mare parte din această sumă – 7,36 mil. lei, a fost alocată pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor, lucrări  efectuate de cinci firme: „Armo Beton” SA,  „Genesis International” SRL, „Staci Grup” SRL, SA „Drumuri Orhei”  şi SRL „Amon-Trade”.  Societatea cu Răspundere Limitată „Amon-Trade”, fondată de membrii familiei Cucerenco din Râbnița și înregistrată pe str. Lomonosov, nr. 54 din Rezina, a beneficiat de şase contracte în sumă totală de 3 mil. 719 mii lei. Angajaţii acestei firme au reparat porţiuni ale drumurilor Mateuţi – Boşerniţa, Cinişeuţi – Buciuşca, din s. Pereni, dar cel mai mare venit – 2,48 mil. lei, întreprinderea l-a înregistrat de la două contracte de lucrări de întreţinere a drumurilor din raionul Rezina.

„Armo Beton” SRL, cunoscută cititorilor ziarului nostru din istoria despre reparaţia în 2018 a drumului dintre satele Saharna şi Saharna Nouă, lucrări pe care, potrivit datelor noastre,  proprietarul SA „Drumuri Orhei” aşa şi nu le-a acceptat,  Consiliul Raional i-a încredinţat reparaţia unor segmente ale drumurilor din comunele Mincenii de Jos, Țareuca şi Ghiduleni în sumă totală de aproape 750 mii lei.

SRL “Staci Grup” a valorificat la drumul Cinișeuți-Echimăuți 1,52 mil. lei, iar „Genesis International”  SRL – în s. Țâpova, comuna Țareuca, pe drumul Cinișeuți-Echimăuți – 1,17 mil. lei. Din discuțiile cu unii locuitori din localitățile respective am înțeles că la capitolul calitate dintre toate aceste firme cea mai apreciată este „Genesis International” SRL.

 Limite extrem de exagerate

CUVÂNTUL a abordat deja tema limitelor exagerate de kilometraj stabilite de Consiliul Raional pentru automobilele președintelui și ale vicepreședinților Executivului Raional Rezina. Până în 2018 limita anuală pentru automobilul președintelui era de 30 mii de km, iar cele pentru automobilele vicepreședinților  – 24 mii. Pentu a. 2018, an preelectoral, iar apoi și 2019, președinta Graur a solicitat majorarea acestei limite pentru automobilul său de serviciu până la 55 mii km, iar pentru ale vicepreședinților – până la 28 mii. Majoritatea de guvernare a votat fără crâcnire proiectele respective, deși unii consilieri din opoziție le-au clasificat drept resurse administrative utilizate în scopuri electorale și personale. Dreptatea opoziției o demonstrează chiar datele prezentate redacției de către actualul președinte al raionului Rezina, Valeriu Ciorici. Conform acestora, în 2018 mașina Skoda RM 286 de care s-a folosit E. Graur, timp de 240 de zile lucrătoare ar fi parcurs zilnic cel puțin 230 de km, adică distanța Rezina-Chișinău tur-retur, cheltuind în total 6873 litri de benzină în valoare de circa 127 mii lei (!?). Nu mai vorbim de lubrifianți, piese de schimb, care la fel se cifrează la zeci de mii de lei.

În 2019 a fost aprobată aceeași limită. Schimbarea beneficiarului de acest automobil însă a demonstrat cât de exagerată a fost limita solicitată de președinta Graur și aprobată fără vorbă de majoritatea din Consiliu. În 2019 automobilul respectiv a parcurs doar 24,3 mii km. În același timp, automobilul vicepreședintelui pentru sectorul agroindustrial a depășit cu peste 7000 km limita de 33000 mii km, majorată cu 4000 km comparativ cu anii precedenți. Respectiv s-au majorat și cheltuielile de carburanți, lubrifianți, pentru întreținerea vehicolului. În total, potrivit raportului Consiliului Raional privind executarea achizițiilor de valoare mică, în 2019 administrația raionului a procurat pentru automobilele de serviciu circa 15 tone de carburanți în sumă totală de aproape 278 mii lei.

 Zeci de mii de lei pentru rechizite de birou

Conform raportului despre executarea contractelor de achiziție publică de mică valoare, în anul trecut, în bugetul raional au fost planificaţi 118,6 mii lei pentru rechizite de birou. La capitolul valoarea executării contractului încheiat în ianuarie 2019 de Consiliul Raional cu „Oficiu Expres” SRL însă apare cifra 655,4 mii lei. Ambele cifre fiind, în opinia noastră, extrem de exagerate, am solicitat explicaţii de la președintele raionului, Valeriu Ciorici. Dumnealui ne-a oferit cu totul alte date. „Din 98 791 lei planificați pentru procurarea rechizitelor de birou au fost valorificați 65 426,5 lei pentru mape, hârtie, pixuri, încărcarea cartușelor, accesorii la calculatoare, alte rechizite necesare activității”, ne-a răspuns dl Ciorici fără a se referi la discrepanța evidentă dintre aceste cifre și cele din documentul publicat pe pagina oficială a Consiliului.

 Bani publici cheltuiţi pentru lustruirea imaginii guvernării

O altă afacere controversată practicată mai mulți ani de administrația raionului a fost întreținerea ziarului FARUL NISTREAN, folosit aproape exclusiv pentru lustruirea imaginii președintei, iar ulterior deputatei E. Graur și a Partidului Democrat din Moldova. În unele numere E. Graur figura în acest ziar și cu 5-8 imagini, ziarul publica numai articole pozitive despre ea şi majoritatea de guvernare a raionului. În 2019, pentru aceste servicii, conform aceluiași Raport, în baza a două contracte, din bugetul raionului au fost cheltuiţi 96 000, iar apoi încă 36 000 lei. Asta fără salariile achitate colaboratorilor redacției angajați oficial în diverse funcții în Aparatul președintei sau structurile Consiliului Raional.

 Telefoane din banii contribuabililor

În anul trecut, printr-un contract încheiat la 21 mai  cu SA „Moldtelecom”, Consiliul Raional  urma să procure telefoane mobile în sumă de 68 217 lei. Aşa este stipulat în Raportul privind executarea achiziţiilor publice de mică valoare. În răspunsul preşedintelui raionului, Valeriu Ciorici este indicat că a fost alocată altă sumă – 150 mii lei, dar  au fost cheltuiţi numai 68 217 lei, cu care au fost cumpărate 27 de telefoane. 26 au fost repartizate angajaților Aparatului președintelui (cu excepția șoferilor și dereticătoarelor), iar unul, destinat Secției Administrativ – Militare, încă nu a fost ridicat și se află la păstrare în contabilitate”, notează sursa citată.

 Fotbalul – probă favorizată

Judecând după același Raport, sportul ar fi una din prioritățile autorităților raionale, care anul trecut, potrivit lui Vasile Gobjilă, actualul secretar al Consiliului Raional, iar în perioada 2018-2019 – vicepreședinte și președinte al raionului, au alocat pentru activități sportive și procurarea inventarului sportiv 400 mii lei. Suma respectivă a fost cheltuită: pentru organizarea competițiilor la fotbal  – aproape 139 mii lei, serviciile de transport – 125,6 mii lei (ÎI ”Iurco Andrei”), apă și alimente pentru copii – 56 400 lei, inventar sportiv – 62 114 lei, procurarea cupelor și medaliilor –  9800 lei. „Inventarul a fost repartizat echipelor de copii, responsabili de păstrarea lui fiind antrenorii”, concretizează V.Cobjilă.

 Din această informație înţelegem, că tot sportul din raionul Rezina se reduce la o singură probă – fotbalul, practicat de câteva echipe, patronate de Asociația raională de fotbal condusă de Vasile Gobjilă și susținută masiv de autorități. Apropo, și la acest capitol informațiile din răspunsul conducerii Consiliului Raional contrastează cu cele din Raportul privind executarea contractelor de achiziții de mică valoare. Sursa citată nu scrie nimic despre finanțarea sportului în 2019, dar, conform Raportului nominalizat deja, anul trecut pentru organizarea și deșfășurarea activităților sportive, Consiliul Raional a procurat de la ÎI „Berghii Ion” produse alimentare în sumă de 153 850 lei, iar cupe și medalii de la două firme din Chişinău în valoare de  40,2 mii lei.

 Cât costă întreţinerea Consiliului Raional

Multe semne de întrebare ridică și cheltuielile pentru întreținerea Consiliului Raional. Consilierii se întrunesc, de regulă, în timpul orelor de serviciu, pentru care primesc salariu la locul lor de muncă, în 5-7 ședințe pe an, pentru fiecare ședință care durează câteva ore fiind remuneraţi, în baza unei decizii proprii,  cu câte 600 de lei, iar la expirarea mandatului mai primesc și indemnizații.  În 2018 pentru participarea la cinci sesiuni fiecare consilier a primit în medie 4,7 mii lei, adică cam 940 lei pentru o întrunire. În 2019 indemnizația pentru o ședință a rămas aceeași. În același timp, pentru asigurarea cu apă, pahare de unică folosință, șervețele, flori au fost cheltuiți în 2018 15 mii lei, iar în 2019 – 20 mii lei. Astfel, niște calcule simple arată că fiecare consilier la o sesiune ar fi utilizat apă, pahare și șervețele cam de 100 de lei.

Iar Aparatul președintelui a cheltuit în 2019 la capitolul apă potabilă (în butelii) 14,7 mii lei – echivalentul a 245 de butelii de câte 19 litri fiecare, adică aproape 15 tone de apă.

Apropo, un deputat, iar după independenţă – consilier raional cu mai multe mandate, spunea că anume favorurile despre care aminteam mai sus au contribuit mult la dezvoltarea corupţiei în mediul APL or, multă lume ajunge în organele elective anume pentru aceste favoruri şi pentru a nu le pierde nu îndrăznesc să se pună în poară cu liderii lor şi cei de la guvernare.

 Poate e timpul ca o comisie să analizeze rostul şi corectitudinea acestor achiziţii?

Raportul privind executarea contractelor încheiate de Consiliul Raional Rezina în urma achizițiilor publice de mică valoare conține și multe alte date, nu mai puțin suspecte. De exemplu, procurarea calculatoarelor și imprimantelor de la niște întreprinderi individuale care declară complet alte genuri de activitate, servicii de catering, procurări de produse alimentare, de material antiderapant (150,1 mii lei), a  unei lopeți de curățit zăpada în valoare de 26,5 mii lei (!?) etc. Ar fi bine, probabil, ca o comisie formată din consilieri și specialiști în domeniu să analizeze detaliat rostul și corectitudinea acestor  achiziții și să informeze Consiliul, dar și opinia publică despre rezultatele stabilite. 

Tudor Iașcenco

În imagine: Aşa a fost pusă piatra de temelie a celei mai mari afaceri a administraţiei raionului Rezina – Complexul pentru sport.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker