PoliticSocial

Lacunele cadrului legal și transparența insuficientă – probleme stabile ale controlului parlamentar și a procesului de angajare în serviciul public

Asociația Promo-LEX a lansat astăzi în cadrul unei conferințe de presă rapoartele anuale privind”Monitorizarea modului de realizare a controlului parlamentar în anul 2019” și ”Monitorizarea modului de ocupare și încetare a funcțiilor publice în anul 2019”.

Potrivit expertului Adrian Fetescu, autorul raportului ”Monitorizarea modului de realizare a controlului parlamentar în anul 2019”, în anul 2019 s-a atestat în continuare o stagnare în ceea ce privește activitatea legislativului pe dimensiunea controlului parlamentar. Majoritatea recomandărilor formulate la acest subiect în rapoartele de monitorizare pentru anii 2016 – 2018 nu au fost luate în considerare. Mai mult chiar, în anul 2019 așa și nu a mai fost definitivat procesul de consolidare a cadrului normativ și a instrumentelor de control parlamentar, deși încă în noiembrie 2018 a fost votat în prima lectură Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare.

Ca urmare a celor relatate în raportul privind controlul parlamentar pentru anul 2019, se impun următoarele constatări:

  •   Parlamentul, organele de lucru ale acestuia și deputații nu se folosesc pe deplin de pârghiile constituționale pentru exercitarea unui control parlamentar veritabil.
  •   Lipsește cadrul legal care ar permite sancționarea factorilor de decizie, inclusiv membrilor Guvernului care furnizează informații neveridice, incomplete sau eronate deputaților și comisiilor de anchetă.
  •   Lipsește descrierea clară în cadrul normativ a procedurilor de lucru, dar și a limitelor corespunzătoare de control parlamentar.
  •  Informația despre activitatea de control parlamentar este incompletă sau lipsește în totalitate de pe pagina web oficială a Parlamentului (www.parlament.md).

Cu referință la cel de-al doilea raport ”Monitorizarea modului de ocupare și încetare a funcțiilor publice în anul 2019” prezentat în cadrul aceleiași conferințe de presă, experta Mariana Kalughin, a subliniat cele mai importante constatări privind modul de ocupare și încetare a funcțiilor publice în anul 2019. În context, a menționat că a fost un an plin de provocări însă, lucrurile nu au evoluat esențial, comparativ cu anii 2016-2018:

 Principiile legalității, independenței, integrității și transparenței sunt garantate limitat. Calificativul „minim” prezentat în raport, este acordat din cauza eșecurilor în garantarea principiilor independenței și transparenței. În special, este de remarcat tendința de politizare a unor funcții care ar fi trebui să rămână profesioniste. Această abordare trebuie reconsiderată.

  •  Prevederile legale în acest domeniu nu acoperă toate situațiile și nu sunt suficient de clare și aplicabile.
  •   Au existat comisii de concurs, însă acestea nu totdeauna au funcționat plenar și eficient. Ca progres putem menționa includerea în componența comisiilor de concurs a reprezentanților societății civile și ai mediului academic, fapt care, din păcate, nu întotdeauna a sporit credibilitatea procedurilor.

    Referitor la modul de aplicare, au existat cazuri când, chiar dacă au fost organizate și desfășurate concursuri, rezultatele acestora au fost contestate de către organizatori. Acest lucru a deteriorat esențial prestigiul și credibilitatea concursurilor publice, dar și autorităților care au organizat concursurile.

Rapoartele au fost elaborate de experți independenți contractați de Asociația Promo- LEX. Ambele rapoarte conțin recomandări adresate Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Guvernului.

Pentru mai multe informații, contactați:

Inga Stegarescu,

Ofițer de presă al Asociației Promo-LEX; GSM: 069 26 96 84;
E-mail: inga.stegarescu@promolex.md

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker