Politic

Morari critică declarațiile lui Stoianoglo și vorbește despre o „legătură” a acestuia cu Platon

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, califică declarațiile făcute luni, 18 mai, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, precum că dosarul privind furtul miliardului în care este vizat Veaceslav Platon a fost falsificat ca fiind „iresponsabile” și precizează că acesta ar putea fi investigat penal.

Mai mult, într-o reacție oferită pentru ZdG, Morari amintește că, în 2010, Platon și Stoianoglo, fiind deputați, au votat împotriva lichidării instanțelor judecătorești economice, iar acest fapt vorbește că între cei doi ar fi „o anumită legătură” și „nu exclud ca,în cazul schimbării guvernării, actualul procuror general să fie investigat penal”.

„Cazurile de revizuire a procesului penal sunt prevăzute în art. 458 alin. (3) din Codul de procedură penală. Dacă Stoianoglo afirmă că toate probele sunt contrafăcute în dosarul lui Platon, atunci temei pentru revizuire ar servi constatarea, prin sentința irevocabilă, de comitere a unei infracțiuni în timpul urmăririi penale sau în legătură cu judecarea cauzei. O astfel de situație, din câte cunosc, nu există.

Mai mult, la 7 mai 2020, referitor la dosarul lui Platon s-a expus Plenul Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, care a respins cererea de revizuire a avocaților săi. Hotărârea motivată urmează să fie făcută publică la 5 iunie.

Consider că, prin declarațiile sale, Stoianoglo încalcă interdicția prevăzută în art. 15 alin.(2) lit.d) din Legea cu privire la Procuratură, care indică faptul că procurorul nu are dreptul să facă declarații publice dacă aceastea ar putea afecta urmărirea penală.

Cât de independent poate fi procurorul care examinează cererea de revizuire pe cazul Platon și cât de obiectivă va fi soluția adoptată de acesta, dacă procurorul general s-a expus public referitor la chestiunea examinată?

Prin declarațiile sale, Stoianoglo aduce atingere gravă principiului prezumției nevinovăției în cazul tuturor actorilor implicați în gestionarea cazului lui Platon, fapt ce este din nou o încălcare gravă a legii”, a comentat Morari pentru ZdG.

Dosarul lui Platon a fost examinat în perioada în care Viorel Morari deținea funcția de procuror-șef al PA.

Sursa: zdg.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker