Social

Pasagerii din Audi în accidentul de la Chişinău: generaţia Instagram şi „u menya vseo narmalyna”

Cine este şoferul acelui Audi care a provocat accidentul teribil de ieri din Chişinău, de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi str. Ismail? Cine e pasagera lui? Ce-a fost în capul lor? — acestea sunt întrebările pe care le avem cei mai mulţi dintre noi, urmărind ştirile unui nou şoc pentru societatea noastră.
Ne-aţi rugat să insistăm în a afla cine sunt „eroii” şi să ţinem un contact permanent cu organele de poliţie, pentru ca vinovaţii să nu scape nepedepsiţi. Pentru că a aşa e normal. Şi aşa vom face. La această oră, poliţia încă nu confirmă oficial identitatea şoferului sau a pasagerului, însă am fost deja anunţaţi că va fi organizat un briefing al poliţiei către orele amiezii, aşa că vom reveni neapărat cu informaţii oficiale.

Totuşi, la această oră există deja informaţiile preliminare, scurse în mediul online. Se pare că numele şoferului ar fi Ion Tcaciuc, iar blogul lui Eugen Luchianiuc informează chiar că acesta ar fi avut o alcoolemie de 0.03 în aerul experirat — valoarea fiind, ce-i drept, sub pragul considerat stare de ebrietate în Moldova. De asemenea, aceeaşi sursă menţionează că automobilul Audi pe care-l conducea avea revizia tehnică expirată. De asemenea, din imaginile de ieri se putea observa că automobilul avea numere de înmatriculare bulgăreşti.

Cel puţin la fel de revoltător, însă, a fost să urmărim video-urile postate de pasagera sa, înainte şi după accident. Ce faci în cazul în care, doamne fereşte, ai nimerit într-un accident oribil, cu victime decedate şi răniţi? Încerci să acorzi primul ajutor, să te asiguri că toate serviciile de intervenţie sunt deja anunţate, pentru a încerca să se salveze vieţi, nu? Sau, doamne fereşte, dacă erai pasager chiar în maşina care s-a făcut vinovată de acest masacru în plin centru al capitalei? Eşti cuprins de spaimă, părere de tău, şi de încercarea de a salva oricum pe cine poate fi salvat? Se pare că poate fi şi altfel!

Aparent, imediat după accident, când în preajmă încă mai stăteau împrăştiate corpurile neînsufleţite ale oamenilor nevinovaţi, decedaţi în acest accident, dar şi sute de resturi de la maşinile făcute zob, una din primele preocupări ale „eroinei” pasagere din Audi a fost să… facă un nou „stories” pe Instagram. O imagine macabră pe fundal, înfrumuseţată „drăguţ” de un text cursiv. Şi un emoticon, cum fără el, că trăim în epoca emoticoanelor în loc de litere. Că literele-s prea multe!

Cum? Cum e posibil asta? Nici măcar nu poate fi explicat prin stări umane. Poate e vorba de oameni care n-au nici o remuşcare, nici un simţ al responsabilităţii, nici înainte de o tragedie, nici după? Doar asta poate explica încă un stories de după, cu capul spart şi cusut al fetei într-un selfie video. Doar asta poate explica atitudinea tupeistă de dinainte, în care fata se filma în alte videouri, aparent în mişcare, aparent fără centură, dar cu muzică simbolică pe fundal — „u menya vseo narmalyna, eh”. Priviţi acestei video-uri de mai jos, dacă vreţi să rămâneţi la fel de revoltaţi ca şi noi. Cel puţin veţi afla care e afmosfera de la bordul maşinilor unor asemenea „eroi”, cu clipe numărate până la momentul în care se produce măcelul rutier şi eticheta „u menya vseo narmalyna” nu mai e valabilă.

Din păcate, nu e un caz unitar. E un fenomen. Un fenomen al unor oameni care cred în Instagram mai tare ca-n viaţa celor de alături. Un fenomen al celor, pentru care unica emoţie şi responsabilitate e numărul de inimioare şi vizualizări. Dar, dincolo de toate, e şi acel fenomen al oamenilor care cred că au dreptul de a trăi după propriile reguli, de a se simţi mai presus de lege şi de ceilalţi, de a scăpa de fiecare dată nepedepsiţi, după care să zâmbească iarăşi cu tupeu într-un nou video, să-ţi facă din ochi şi să cânte din nou „u menya vseo narmalyna”.

E timpul să spunem „Gata! Ajunge!” E timpul ca atmosfera „u menya vseo narmalyna” să fie întâmpinată de o pedeapsă dură şi meritată. E timpul s-o terminăm o dată şi pentru totdeauna cu atmosfera asta că unora li se poate! Altfel, scenariul se va repeta, şi nu peste mult timp!

Dacă „eroii” menţionaţi vor să spună ceva, suntem obligaţi să le dăm dreptul la replică. 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker