
Pasagerii din Audi în accidentul de la Chişinău: generaţia Instagram şi „u menya vseo narmalyna”
Totuşi, la această oră există deja informaţiile preliminare, scurse în mediul online. Se pare că numele şoferului ar fi Ion Tcaciuc, iar blogul lui Eugen Luchianiuc informează chiar că acesta ar fi avut o alcoolemie de 0.03 în aerul experirat — valoarea fiind, ce-i drept, sub pragul considerat stare de ebrietate în Moldova. De asemenea, aceeaşi sursă menţionează că automobilul Audi pe care-l conducea avea revizia tehnică expirată. De asemenea, din imaginile de ieri se putea observa că automobilul avea numere de înmatriculare bulgăreşti.
Aparent, imediat după accident, când în preajmă încă mai stăteau împrăştiate corpurile neînsufleţite ale oamenilor nevinovaţi, decedaţi în acest accident, dar şi sute de resturi de la maşinile făcute zob, una din primele preocupări ale „eroinei” pasagere din Audi a fost să… facă un nou „stories” pe Instagram. O imagine macabră pe fundal, înfrumuseţată „drăguţ” de un text cursiv. Şi un emoticon, cum fără el, că trăim în epoca emoticoanelor în loc de litere. Că literele-s prea multe!
Din păcate, nu e un caz unitar. E un fenomen. Un fenomen al unor oameni care cred în Instagram mai tare ca-n viaţa celor de alături. Un fenomen al celor, pentru care unica emoţie şi responsabilitate e numărul de inimioare şi vizualizări. Dar, dincolo de toate, e şi acel fenomen al oamenilor care cred că au dreptul de a trăi după propriile reguli, de a se simţi mai presus de lege şi de ceilalţi, de a scăpa de fiecare dată nepedepsiţi, după care să zâmbească iarăşi cu tupeu într-un nou video, să-ţi facă din ochi şi să cânte din nou „u menya vseo narmalyna”.
Dacă „eroii” menţionaţi vor să spună ceva, suntem obligaţi să le dăm dreptul la replică.