3 întrebări pentru primarul tăuE timpul sa fii activSocial

Ion Popa: Depășirea pandemiei depinde de spiritul de mobilizare al APL

Ion Popa, jurist, este primar de Negureni la primul mandat – cel mai tânăr din raion. Comuna s-a pomenit cu 7 cazuri de Covid-19 într-o zi. O altă mare problemă este că o parte din săteni au nevoie de ajutor. Plus la toate, în țară e secetă. Am vrut să aflăm cum se descurcă dl Popa cu toate acestea.

– Domnule primar, cum a ajuns Covid-19 la Negureni și cum gestionaţi situaţia?    

– O consăteancă, asistență medicală la un spital din Chişinău unde sunt tratați bolnavii de Covid-19, accidental a adus virusul acasă. În consecință s-a infectat întreaga familie, dar și cineva din vecini, în total 7 persoane. Nu putem acuza pe nimeni, pentru că acest virus s-a dovedit a fi foarte agresiv, iar Chișinăul nu era pregătit în modul respectiv să-l înfrunte. În colaborare cu autoritățile medicale locale, am luat operativ măsurile de rigoare, o parte dintre persoanele respective au fost internate în spital, altele – izolate la domiciliu. În izolare obligatorie s-au aflat şi toţi consătenii reveniți din străinătate. Au fost interzise orice activități în public, iar agenții economici din teritoriu au fost obligați să ia măsuri de profilaxie la locurile de muncă: respectarea distanței sociale, asigurarea angajaţilor cu măști și mănuși, dezinfectanți.  

Am postat mai multe mesaje video pe rețelele de socializare, unde am peste 4000 de prieteni virtuali, despre pericolul pandemiei și măsurile de precauție, totodată am răspuns la o mulţime de întrebări, inclusiv ale consătenilor. Astfel mi se pare că am reușit să solidarizăm comunitatea în fața acestui pericol. Cei care au încercat să încalce regimul fie au fost puşi la punct de săteni, fie ni s-au raportat cazurile la primărie.

 Astfel la moment 6 din cele 7 persoane testate pozitiv cu Covid sunt deja acasă. La supraveghere avem 20 de persoane care sperăm să treacă cu bine această perioadă. Aici trebuie să apreciez munca colegilor din primărie, dar şi a colaboratorilor instituţiilor medicale, poliţiei, Secţiei pentru situaţii excepţionale. Concluziile le vom face după ce va trece pandemia. Dar un lucru este clar de pe acum – evoluția favorabilă a pandemiei depinde în totalitate de spiritul de mobilizare al APL şi instituţiilor din teritoriu.

– Cât de tare a fost afectată activitatea economică în teritoriu? 

– Deși în alt ritm, viața merge înainte. Majoritatea străzilor de la noi sunt așternute cu îmbrăcăminte din moluză și pietriș, dar pe mai multe sectoare nu s-a reușit a face legătura dintre drumuri – acum am finalizat construcția joncțiunilor pe o distanță de 800 m. Am demarat lucrări de iluminare stradală, proiect care costă 75 000 lei, alocați din bugetul de stat. Lucrăm la defrişarea unei fâșii forestiere din plopi în mare majoritate uscați. Lemnul intenționăm să-l vindem, iar cu banii obținuți să plantăm o fâşie nouă pe același teren. Am colectat 45 000 lei de la oamenii de bună credință, cu care am procurat și am repartizat pachete cu alimente persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani. O altă parte din pachetele pe care le-am oferit sătenilor au fost procurate de către Consiliul Raional Telenești.    

– Concomitent cu pandemia sătenii din zona noastră se confruntă acum cu o secetă de proporţii. Ce zic producătorii agricoli?      

– Avem agenți economici puternici, cu livezi de soiuri superintensive, dotate cu instalații de irigare, care cred că vor face față acestei situații. Fermierii se străduie să respecte tehnologiile la toate culturile. Totuși, probleme există. Sursele de apă sunt reduse. Ne îngrijorează starea Răutului. Nu înţeleg atitudinea autorităților față de hidrocentrala de la Brânzeni, apărută fără careva studii de fezabilitate, autorizări legale. La moment aceasta nu funcționează, dar un volum mare de apă este stocat în zona satelor Pistruieni și Ordășei, care acolo inundă carierele, iar în zona noastră, chiar şi în fântânile din apropierea Răutului, apa a scăzut considerabil. Irigarea prin picurare utilizată la noi nu afectează râul, dar este o soluție potrivită pentru reducerea consecinţelor negative ale secetei.

Pentru conformitate, Ion Cernei

                                                                                                                         

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker