Cere socoteală pentru banii publici

Patrimoniul Gimnaziului-internat Cinișeuți va fi gestionat de Consiliul Raional

Acum o lună, în articolul „Școli închise, care continuă să înghită sume mari de bani publici”, săptămânalul CUVÂNTUL (nr. 21 din 02.06.2017) scria şi despre gimnaziul-internat de tip sanatorial pentru copii cu boli psihoneurologice din Cinișeuți, situat la marginea satului, într-un colț de pădure seculară,  loc nespus de pitoresc, unde cândva se afla curtea unui boier.

Potrivit Tatianei Bondarev, directoarea gimnaziului, actualul edificiu a fost construit la începutul anilor 70 ai secolului trecut. În clădire sunt săli de clasă, dormitoare, sufragerie, bloc alimentar, o sală pentru sport, oficii administrative, cabinete medicale, toate cele necesare pentru cazarea și instruirea a 200 de elevi.  Gimnaziul are un teren aferent de 6,2 ha unde sunt amplasate diferite clădiri – depozite, cazangeria, un beci, stadionul, alte amenajări și spații plantate destinate timpului de recreație. Complexul educațional este dotat cu o fântână arteziană, rețele de canalizare, apeduct, rețele electrice și de gaze naturale.

Colectivul pedagogic de altădată, împreună cu personalul auxiliar, număra cca 55 de angajați. Instituția și-a sistat activitatea pedagogică începând cu 01 septembrie 2015. La moment gimnaziul este deservit de către 7 angajați, dintre care directoarea, responsabilul de bunurile materiale, contabilul-șef și 4 paznici. Cheltuielile lunare de întreținere a gimnaziului sunt de cca 20,0 mii de lei, dintre care 18,0 mii de lei – pentru remunerarea angajaților. Dna T. Bondarev ne mai informa, că dosarul privind viitorul acestui complex educațional a fost transmis de către Ministerul Educației Guvernului R.Moldova, care urmează să decidă soarta lui de mai departe.

Între timp carul s-a urnit din loc. Potrivit lui Arcadie  Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina, începând cu luna aceasta, patrimoniul Gimnaziului-internat  Cinișeuți trece în gestiunea Consiliului Raional Rezina. Astfel, susține A.Mușinschi, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului R.Moldova nr. 382 din 31 mai 2017 ”Cu privire la lichidarea Școlii-internat sanatoriale din satul Cinișeuți, raionul Rezina” și  Ordinului Ministerului Educației nr. 502 din 22 iunie 2017 ”Cu privire la constituirea comisiei de lichidare și transmitere a bunurilor imobile ale Școlii-internat sanatoriale din satul Cinișeuți, raionul Rezina”, comisia de primire-predare a bunurilor și-a început activitatea de preluare în gestiune a patrimoniului fostului gimnaziu.

Specialiștii urmează să stabilească starea tehnică a construcțiilor, sistemelor inginerești, pentru a determina posibilele cheltuieli pentru reparațiile acestora, deoarece se prevede ca patrimoniul în cauză să fie folosit pentru activitatea gimnaziului din sat și celei de a treia grădiniță de copii.

La fel, pot fi și alte variante de utilizare a acestui patrimoniu, spre exemplu, de întremare a sănătății, dar și de odihnă a beneficiarilor de pensii sociale, a mai specificat dl Mușinschi.

Foto simbol. Sursa: timpul.md

 

Ion Perciun

        Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker