Economie

Câţi litri de benzină pot să procure europenii şi câţi – moldovenii, pe un salariu mediu

Din 7 februarie c. preţul plafon al unui litru de benzină, stabilit de ANRE, iarăşi a săltat cu 15 bani. Motorina s-a ieftinit cu 3 bani.

Astfel benzina se va comercializa în următoarele două săptămâni la preţul de 18 lei 62 bani pentru un litru, iar motorina – la 16 lei 48 bani. Aceasta este a treia majorare a preţurilor carburanţilor de la începutul anului curent. Timp de o lună preţul unui litru de benzină a crescut cu mai mult de 1 leu, iar al motorinei – cu 79 bani.

ANRE susţine că scumpirea carburanţilor ar fi cauzată de cotațiile produselor petroliere pe piaţa internaţională, costurile aferente operațiunii de import, cele de transport, asigurare, TVA ş.a. Şi asta necătând la faptul că de câteva luni cursul dolarului – valuta principală de pe piaţa produselor petroliere – în R.Moldova este în permanentă descreştere. Experţii consideră că principala cauză a scumpirii carburanţilor în R.Moldova sunt accizele majorate stabilite de guvernare de la 1 ianuarie c.

Apropo, pentru comparaţie vă popunem să analizaţi tăbliţa de mai jos, în care pe poziţia 1 vedeţi salariile medii pe economie, iar pe poziţia 2 – preţul unui litru de benzină (euro). 

Germania – 2270                                1,38

Franţa – 2157                                      1,57

Austria – 2009                                    1,21

Estonia –945                                       1,3

Polonia – 752                                      1,13

Ungaria – 622                                     1,2

România – 515                                   1,16

Bulgaria – 406                                    1,06

R.Moldova – 254                                0,9

Calculaţi câţi litri de benzină pot să procure pe un salariu mediu europenii şi câţi – moldovenii. Şi trageţi concluziile de rigoare.

Foto autoblog. md

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker