CUVINTUL.MD

Zgomotul care ne afectează

O temă de interes major. Invitaţie la dezbateri publice

Probabil, nu există nici un cititor care să nu fi fost deranjat periodic de sunetele stridente ale perforatorului, mixerului de beton, ferestrăului electric ce răzbat până la miezul nopţii din apartamentele în reparaţie, motocoasei în zorii zilei, maidanezilor, de muzica ce răsună până spre dimineaţă în curţile restaurantelor, de mijloacele de transport care circulă cu viteză sporită mai ales în timpul nopţii.

 

Nu numai poluarea aerului, apei, solului sunt dăunătoare sănătăţii, ci şi poluarea fonică, ale cărei efecte sunt foarte grave. Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, vest-europenii pierd până la 1,6 milioane de ani de viaţă sănătoasă din cauza poluării fonice.

Zgomotul excesiv, numit poluare fonică, se află pe locul al doilea din punct de vedere al riscului asupra sănătăţii. Raporturile susţin că poluarea fonică provoacă probleme grave de sănătate, precum boli de inimă, tulburări cognitive şi de somn. De departe, cea mai mare problemă de sănătate legată de zgomote este disconfortul şi întreruperea somnului din cauza traficului rutier. Lipsa somnului duce la desfăşurarea unei vieţi mai puţin sănătoase. Potrivit medicilor, atunci când nu ne odihnim, suntem predispuşi la numeroase afecţiuni: cancer de colon, diabet, boli de inimă,  obezitate, depresie şi agitaţie, risc de accidente etc.

Raportul citează studii care susţin că perturbările zgomotoase pot duce la hipertensiune arterială şi chiar moarte. Zgomotele puternice sunt periculoase şi pentru copii, acestea având efecte negative asupra concentrării şi memoriei.

Expunerea la zgomote în perioade critice precum învăţarea ar putea afecta potenţialul de dezvoltare şi au un efect negativ pe tot parcursul studiului. De asemenea, tinitusul poate fi o consecinţă a poluării fonice, iar acesta se poate agrava – de la un simplu zgomot în ureche se poate ajunge la pierderea auzului!

      Pornind de la mai multe sesizări ale cititorilor noştri din Teleneşti şi Rezina, dăm startul unei campanii de dezbateri publice întitulate: „Zgomotul care ne afectează”.

Un material la temă citiţi mâine.

 

Source: cuvintul.md

Exit mobile version