Social

Zgomotul care ne afectează

O temă de interes major. Invitaţie la dezbateri publice

Probabil, nu există nici un cititor care să nu fi fost deranjat periodic de sunetele stridente ale perforatorului, mixerului de beton, ferestrăului electric ce răzbat până la miezul nopţii din apartamentele în reparaţie, motocoasei în zorii zilei, maidanezilor, de muzica ce răsună până spre dimineaţă în curţile restaurantelor, de mijloacele de transport care circulă cu viteză sporită mai ales în timpul nopţii.

 

Nu numai poluarea aerului, apei, solului sunt dăunătoare sănătăţii, ci şi poluarea fonică, ale cărei efecte sunt foarte grave. Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, vest-europenii pierd până la 1,6 milioane de ani de viaţă sănătoasă din cauza poluării fonice.

Zgomotul excesiv, numit poluare fonică, se află pe locul al doilea din punct de vedere al riscului asupra sănătăţii. Raporturile susţin că poluarea fonică provoacă probleme grave de sănătate, precum boli de inimă, tulburări cognitive şi de somn. De departe, cea mai mare problemă de sănătate legată de zgomote este disconfortul şi întreruperea somnului din cauza traficului rutier. Lipsa somnului duce la desfăşurarea unei vieţi mai puţin sănătoase. Potrivit medicilor, atunci când nu ne odihnim, suntem predispuşi la numeroase afecţiuni: cancer de colon, diabet, boli de inimă,  obezitate, depresie şi agitaţie, risc de accidente etc.

Raportul citează studii care susţin că perturbările zgomotoase pot duce la hipertensiune arterială şi chiar moarte. Zgomotele puternice sunt periculoase şi pentru copii, acestea având efecte negative asupra concentrării şi memoriei.

Expunerea la zgomote în perioade critice precum învăţarea ar putea afecta potenţialul de dezvoltare şi au un efect negativ pe tot parcursul studiului. De asemenea, tinitusul poate fi o consecinţă a poluării fonice, iar acesta se poate agrava – de la un simplu zgomot în ureche se poate ajunge la pierderea auzului!

      Pornind de la mai multe sesizări ale cititorilor noştri din Teleneşti şi Rezina, dăm startul unei campanii de dezbateri publice întitulate: „Zgomotul care ne afectează”.

Un material la temă citiţi mâine.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker