PoliticSocial

Fitilul se apropie de butoiul cu pulbere pe care stă Guvernarea

Butoiul cu pulbere pe care s-a aciuat guvernarea PSRM+PDM, se pare, este aproape gata să explodeze. Întrunirea de taină de la Hotelul “Luna”, descompunerea continuă a fracţiunii PDM din Parlament, care riscă să depăşească limita acceptabilă pentru o majoritate de guvernare, demonstrează pe de o parte că democraţii sunt într-o criză aproape de moarte, iar pe de alta – că soarta Guvernului Chicu este destul de iluzorie, iar socotelile lui I.Dodon privind alegerile prezidenţiale – incerte.

La sfârşitul săptămâinii trecute Adrian Candu, liderul Grupului parlamentar Pro-Moldova, însufleţit, se vede, de completarea grupului cu noi transfugi din PDM, s-a adresat cu un apel către opoziția din Legislativ să participe la constituirea unui bloc antiguvernamental, care să dea jos Guvernul Chicu şi să formeze un “guvern anticriză” care să scoată Republica Moldova din actuala mocirlă economică, politică şi socială.

„Suntem deschiși pentru a subsemna o moțiune de cenzură, pentru că acest Guvern trebuie să plece, indiferent care fracțiune parlamentară ar propune documentul. Noi nu vânăm funcții sau beneficii, nu jinduim postura de lider al opoziției libere. Noi vrem un guvern anticriză, hotărât să scoată țara din criza acutizată de incompetența celor care astăzi au pus mâna pe majoritatea instituțiilor statului. Un guvern care să se preocupe de medicină, de educație, de problemele oamenilor rămași fără venituri și mulți cu datorii”, a declarat Adrian Candu, în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit lui Candu, guvernul anticriză ar trebui să funcţioneze până după alegerile prezidențiale, misiunea sa principală fiind recuperarea încrederii populaţiei şi a partenerilor din Uniunea Europeană şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și corecte.

Fracţiunea Partidului Şor, cu care grupul Pro-Moldova “s-a împărţit” zilele acestea cu doi dintre cei patru noi transfugi din fracţiunea PDM, şi-a declarat toată susţinerea colegilor din opoziţia parlamentară.

Cei de la PAS şi Platforma DA, deşi consideră că Guvernul Chichu trebuie neapărat să cadă, sunt destul de rezervaţi în ce priveşte crearea blocului antiguvernamental, care, în opinia celor cu iniţiativa, ar trebui nu numai să dea jos Guvernul Chicu, dar şi să formeze un nou Guvern.

“Noi nicidecum nu vom conlucra cu fracţiunea partidului Şor”, declară în unison liderii PAS şi Platforma DA, lăsând să se înţeleagă că ar putea găsi oportunităţi de colaborare doar cu fracţiunea PDM, dar aceasta, la rândul său, prin vocea lui Dumitru Diacov, nu prea doreşte să se despartă de PSRM şi să se aşeze la aceeaşi masă de negocieri cu Grupul Pro-Moldova.

Astfel, astăzi şansele schimbării Guvernului Chicu cu altul de factură europeană sunt practic ireale din simplul motiv că în Legislativul de la Chişinău nu există numărul necesar de deputaţi cu adevărat proeuropeni care să instaleze şi să susţină un atare Guvern.

Ca să vezi paradox! Cred că două treimi din parlamentari (foşti şi actuali) au ajuns în Legislativ cu promisiuni că vor transforma Republica Moldova, cu ajutorul UE, SUA şi altor investitori occidentali, într-un paradis, că vor dezrădăcina sărăcia şi corupţia. Chiar şi socialistul Igor Dodon se jura în campania pentru alegerea preşedintelui din 2016 că va stârpi corupţia, va întoarce statului miliardul furat şi-i va pune la puşcărie pe toţi oligarhii certaţi cu legea şi hoţii. Şi o mare parte din electorat, măgulită pe unde de promisiuni, pe unde de pomeni, i-a crezut.

Dar, ajungând în fotoliile multrâvnite, respectivii au revenit la grijile şi interesele lor tradiţionale, uitând de miliard, aeroportul Chişinău, sute de alte afaceri ilegale, de justiţia capturată şi persoanele vinovate.

Lucru care era de aşteptat, pentru că respectivii nu puteau să renunţe la afacerile ilegale, dar profitabile, să meargă în puşcărie, să întoarcă milioanele furate.

Astfel, iarăşi ajungem la necesitatea imperioasă a unor schimbări cardinale în Guvernarea de la Chişinău, dar care nu pot fi făcute din simplul motiv că Parlamentul şi structurile lui sunt dominate de aceleaşi clanuri şi persoane care au ţesut de–a lungul anilor păiengenişul corupţiei, au prădat în modul cel mai obraznic ţara, au capturat justiţia, şi-au bătut joc de drepturile şi libertăţile cetăţenilor, au compromis imaginea ţării în faţa întregii lumi. Şi nu poţi să nu dai dreptate reprezentanţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), care se arată foarte reticenţi privind o eventuală colaborare cu Grupul Pro-Moldova, Partidul Şor, alţi deputaţi compromişi în numele instalării unui nou Guvern proeuropen. Pentru că, făcând parteneriat cu nişte politicieni sau formaţiuni compromise, inevitabil rişti să-ţi pătezi imaginea. Vorba moldoveanului: spune-mi cu cine te însoţeşti şi-ţi spun cine eşti.

În opinia mea, o adevarată Schimbare la care visează majoritatea concetăţenilor noştri poate avea loc numai în cazul când Parlamentul Republicii Moldova ar fi curăţat de cel puţin două treimi din actuala componenţă, lucru posibil numai în cadrul unor noi alegeri parlamentare libere şi corecte, cu implicarea masivă a forţelor sănătoase din ţară, capabile să deschidă ochii electoratului şi să-l ajute să înţeleagă cum alegerile ar putea să conducă la SCHIMBAREA dorită.

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker