Social

”Hora Sânzienelor”, festivalul tradițiilor de vară

Mai mult de 20 de colective artistice de amatori din satele raionului și din raioanele Ungheni și Glodeni, numeroşi meșteri populari din raion și din țară au participat duminică la ediția a III-a a festivalului ”Hora Sânzienelor”, unde au fost prezentate melodii și obiceiuri specifice locului, expoziții de artizanat și de bucate tradiţionale. Evenimentul s-a desfăşurat  în parcul din centrul orașului. 

Maria Șarpe, membră a juriului, ne-a relatat că scopul  festivalului este reanimarea obiceiurilor de vară, care riscau să fie uitate:

”Conform prevederilor regulamentului festivalului,  participanții trebuiau să prezinte fie melodii, fie obiceiuri inedite, specifice baştinii lor. Prevederile au fost respectate de toate colectivele, însă vreau să-i menționez îndeosebi pe artiștii amatori de la Petrunea, raionul Glodeni, care au prezentat ritualul curățirii fântânilor, membrii ansamblului ”Ciutura” de la Cetireni, raionul Ungheni, care au adus în scenă obiceiuri de Sfântul Gheorghe, dar și melodii de la vatra lor, astfel că oaspeţii au îmbogăţit programul festivalului.  A fost de fapt cea mai impresionantă activitate culturală a anului” a menționat dna Șarpe.

În imagine: Tinerii artişti amatori  de la Ineşti au prezentat obiceiuri de vară din folclorul copiilor.

Una din cele mai impresionante evoluări care a cules cele mai multe aplauze a fost cea a ansamblului de dansatori  copii ”Rotunda” de la căminul de cultură din Suhuluceni. Micii dansatori cu vârstă de până la 10 ani au vrăjit spectatorii cu dansuri în premieră.

Programul artistic a fost întregit de expozițiile meșterilor populari, între aceștea şi Vasile Goncear, cunoscutul olar de la Goginești, raionul Călărași:

”Teleneşti se află la 20 km de satul meu de baştină, de aceea îmi place să vin nu doar la festivaluri cu expoziții aici, unde am găsit adevărați păstrători și continuatori de tradiții.  Ne adună dna Elena Ilescu, directoarea Muzeului raional de istorie și etnografie, care ne-a asigurat de la bun început că opțiunea pentru teleneșteni va fi una inspirată pentru noi și nu am greșit deloc. M-a bucurat să văd oamenii de aici și la festivalurile pe care le organizez eu la Goginești și sper că anul acesta vor fi mai mulți”,  a relatat meșterul.                                                        

Prima ediţie a festivalului ”Hora Sânzienelor” a avut loc în vara anului 2014 de sărbătoarea nașterii Sf. Ion Botezătorul, în zi de duminică și care a avut ca scop promovarea tradițiilor folclorice de vară. Manifestarea a fost una de succes, astfel  luându-se decizia ca festivalul să devină tradițional.

Ion Cernei     

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker