Evenimente

Un manual util de educație mediatică și informațională

Manualul de Educație Mediatică și Informațională pentru Bibliotecari și Publicul larg, elaborat cu concursul IREX Europe, Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a fost finisat și publicat online şi poate fi găsit la adresa http://biblio-emi.md/.

 Ideea Manualului a apărut şi a fost realizată în cadrul Programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice”, implementat de IREX Europe.

Potrivit adnotării, Manualul reprezintă rodul muncii unei echipe dinamice, pasio-nate de domeniul educației mediatice, dar și cunoscătoare a specificului bibliotecilor publice și școlare din Republica Moldova. Activitatea echipei a fost coordonată de Natalia Grâu, autoarea acestui manual, pe care l-a conceput și l-a structurat în baza curriculumului de Educație mediatică informațională după care studiază bibliotecarii. Timp de 11 ani Natalia Grâu a lucrat în calitate de profesoară de limba şi literatura română, literatura universală, grad didactic superior, la LT Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, iar din 2015 activează în diferite funcţii la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în prezent deţinând funcţia de secretară de stat. Concomitent a activat în calitate de formatoare națională în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, iar în prezent conduce cursul de formare de formatori în domeniul educației mediatice și informaționale pentru bibliotecari la IREX Europe.

Cuprinsul Manualului este format din 8 capitole şi câte 5 subcapitole fie-care, ce vizează practic toate aspectele locului şi rolului mass-media în societatea contemporană, aspectele culturii informaţionale şi eticii în jurnalism, manipularea prin mass-media, media electronică, rolul mijloacelor media în promovarea cetăţeniei active etc.

Apropo, subcapitolul ”Media, garant al democraţiei în societatea contemporană” din capitolul ”Rolul Media în promovarea cetăţeniei active” vizează şi un subiect bine cunoscut cititorilor noştri – studiul  de caz despre sechestrarea în mai 2018 a ziarului regional CUVÂNTUL şi cum justiţia a calificat această faptă a Poliţiei din Rezina, realizat de una din autoarele Manualului, trainera Galina Davâdic, directoarea Bibliotecii Publice Raionale “Mihai Eminescu” din Rezina.

Manualul este foarte util atât pentru bibliotecari, jurnalişti, cât şi pentru publicul larg nu numai prin detalizarea rolului şi funcţiilor mass-media în societate, dar şi prin informaţiile practice, descrierea diferitor istorii de caz, glosarul de termini specifici domeniului dat cu explicaţiile de rigoare.

În imagine: Manualul reprezintă rodul muncii unei echipe dinamice, pasionate de domeniul educației mediatice, dar și cunoscătoare a specificului bibliotecilor publice și școlare din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker