Politic

Aproape 4 miliarde de euro oferite de instituţiile europene pentru Republica Moldova de la Independenţă

De Ziua Europei, PAS a prezentat o totalizare a susținerii generoase oferită Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Din 1991 până în prezent, asistența UE și a instituțiilor financiare europene s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro, în același timp, în fiecare an, în toată țara se desfășoară peste 300 de proiecte finanțate de UE. Astăzi, Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene per capita din toate țările Parteneriatului Estic.

Din cei aproape 4 miliarde de EUR oferiți de UE, 1.75 miliarde reprezintă granturi de la Comisia Europeană prin intermediul Asistenței Macro-Financiare, Instrumentului European de Vecinătate și al Planului Anual de Acțiuni UE – Moldova. Alte 2.21 miliarde EUR sunt asistență financiară oferită de instituțiile financiare europene ca Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții.

Uniunea Europeană are în derulare peste 300 de proiecte în fiecare an în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, în domenii precum Energetică, Infrastructură Rutieră, Apă și Canalizare, Agricultură, Justiție, Sănătate și Incluziune Socială, Societate Civilă și Drepturile Omului. Printre acțiunile realizate se numără construirea a 700 kilometri de drumuri, asigurarea apei potabile pentru 16.000 de oameni sau procurarea a 125 de troleibuze pentru cetățenii municipiilor Chișinău și Bălți.

Pe lângă Uniunea Europeană, mai multe țări din spațiul comunitar și din întreaga lume au oferit asistență financiară Republicii Moldova de-a lungul timpului. Spre exemplu, în perioada 2009-2018, Statele Unite a oferit 533 milioane dolari, România – 170.9 milioane dolari, Germania 138.2 milioane dolari, iar Rusia 2.32 milioane dolari. Au contribuit cu granturi și împrumuturi și instituții ca FMI, Banca Mondială și ONU.

„Uniunea Europeană a fost întotdeauna alături de Republica Moldova și la bine și la rău, este prietenul de încredere al țării noastre. Mai importantă decât asistența financiară este susținerea acordată de partenerii europeni în implementarea reformelor și în promovarea valorilor europene. Vom fi întotdeauna recunoscători pentru tot ceea ce face UE pentru noi”, a declarat Maia Sandu, președinta PAS.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker