Uncategorized

Testul pandemic

Bani din trei fonduri, administrate de CNAM, au fost adunați laolaltă pentru ca statul Republica Moldova să poată cumpăra, în plină pandemie, teste pentru a identifica bolnavii cu Covid-19. În total – 1,92 milioane de dolari pentru a putea face 80.000 de teste. Furnizorul – compania unui miliardar chinez.

Deși contractul a fost semnat încă la începutul lunii aprilie, testele au ajuns la Chişinău după Paşti.

Potrivit RISE-Moldova, decizia de achiziţionare a testelor a fost luată pe 3 aprilie 2020, de Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a R.Moldova, care a obligat Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) să asigure finanţarea în mărime de 35,7 milioane de lei pentru achiziţionarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecţiei cu Covid-19.

Afacerea a fost finanţată de CNAM din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitate de cetățeni și angajatori, dar și din transferuri directe din bugetul de stat.

Comisia a decis ca, prin derogare de la prevederile Legii privind achiziţiile publice, CAPCS să efectueze achiziţionarea directă a testelor, și, prin derogare de la prevederile Legii privind finanţele publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, să plătească integral în avans.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) instituție care urma să primească testele, spunea că nu știe cum a fost selectat furnizorul și că „noi indicăm în caietul de sarcini care trebuie să fie parametrii tehnici ai testului, dar de la cine [de cumpărat], nu indicăm”.

La rândul său, Constantin Nedelea, şeful Secției achiziții medicamente din cadrul CAPCS, spunea că instituţia doar a efectuat procedura „prin contractare directă, în baza dispoziției Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Despre cum s-a decis anume denumirea companiei sau de la cine vor fi procurate, asta Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale poate să vă furnizeze mai multe date”.

Cristina Stratulat, consiliera în comunicare a ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a cerut să-i trimitem o solicitare prin e-mail, dar până la momentul publicării articolului aşa şi nu a răspuns.

Potrivit condiţiilor contractului, furnizorul urma să ofere 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste. Preţul unui set este de 900 de dolari, iar în fiecare set sunt 50 de teste pentru detectarea virusului. Respectiv, costul unui test este de 18 dolari sau aproximativ 320 de lei.

Un set de teste de același model și producător ca cele comandate de autoritățile R. Moldova costă între 400 şi 600 de dolari, cu livrare în decurs de 10 zile, dacă e o comandă de minimum 100 de seturi (5.000 de teste). Adică 900 de dolari pentru un set de teste, plătiți în avans de autoritățile R.Moldova, prin achiziţie directă de la producător este un preț practic dublu.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, consideră că, în condițiile actuale, problema principală nu este prețul, ci găsirea și livrarea cât mai rapidă a testelor. Acesta a mai menționat pentru sursa citată că „achiziţiile se fac transparent pe timp de pace, dar pe timp de război, achiziţiile nu se pot face corect. Dar noi suntem în război, la propriu şi la figurat”.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker