Politic

Declarația liderilor Platformei DA în cadrul conferinței de presă din 13 mai 2020:

Declarația liderilor Platformei DA în cadrul conferinței de presă din 13 mai 2020:

Am convocat astăzi această conferință de presă extraordinară pentru a aduce la cunoștința tuturor cetățenilor Republicii Moldova, de aici, de acasă, și din Diaspora, poziția oficială a Platformei Demnitate și Adevăr în actualul context social, economic și politic în care:

  1. Republica Moldova se află în pragul unei catastrofe naționale, iar de această situație se face vinovată guvernarea Dodon – Chicu. Țara se confruntă în prezent cu trei crize sistemice: pandemia sanitară, criza economică și seceta. Această guvernare a demonstrat deja că nu este capabilă să răspundă la nici una dintre aceste crize.
  2. Guvernul Chicu este subordonat,total și ilegal, direct lui Igor Dodon, iar acest lucru a compromis mandatul de investire primit de la Parlamentul Republicii Moldova.
  3. Guvernul Chicu a fost incapabil să gestioneze sectorul sănătății publice, pe perioada acestei pandemii. Sunt infectați peste 1000 de medici și personal medical, unrecord absolut în lume, achizițiile se fac în mod fraudulos și fără supravegherea instituțiilor abilitate, spitalele au rămas fără echipament medical corespunzător, s-a improvizat încă de la startul crizei sanitare, nu s-a pus accent pe prevenție. Incompetență și lipsă de responsabilitate, acestea sunt cuvintele care caracterizează activitatea guvernului pe acest subiect.
  4. Guvernul Chicu nu a avut și nu are soluții pentru susținerea mediului de afaceri și a sutelor de mii de angajați, oameni care au suferit economic ca urmare a pandemiei. Prea mulți cetățeni au rămas practic fără sprijin real din partea statului. Zeci de mii de furnizori de servicii publice și comercianți mici, care activează în bază de patente, au fost lăsați fără surse de existență și ajutoare de stat în perioada crizei.
  5. Guvernul Chicu, în condițiile dublării deficitului bugetar de la 7 la 17,2 miliarde lei, își permite să risipească banii publici prin susținerea unor companii-clientelare, companii care nu au avut pierderi economice în perioada restricțiilor impuse de autorități, iar unele dintre acestea chiar au avut supravenituri. Sunt reluate scheme economice criminale de pe timpul lui Plahotniuc, în special legate de controbandă.
  6. Guvernul Chicu a izolat complet Republica Moldova pe plan internațional.Așa-zisa ”politică externă echilibrată” promovată de Dodon nu face altceva decât să scoată Republica Moldova de pe agenda Parteneriatului Estic. Republica Moldova nu mai este un partener credibil pentru Uniunea Europeană, Uniune care a încetat practic să finanțeze dezvoltarea țării. A fost ratată posibilitatea obținerii tranșei a treia din asistența macrofinanciară în valoarea de 40 milioane euro și este sub pericol achitarea celei a doua tranșe în valoare de 30 milioane de euro. Totodată, tentativa guvernării de a lua un credit din Rusia, în condiții obscure și dezvantajoase pentru țară și pentru oameni, a trezit reacția consolidată a societății și, în final, a fost anulată de către Curtea Constituțională, decizie care a dovedit incapacitatea acestui guvern de a-și servi propriul popor.
  7. În perioada guvernării Chicu – Dodon, Republica Moldova a degradat substanțial la capitolul reformării justiției. Ultimele modificări în legislație au fost operate în tăcere și obscuritate, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția. În această perioadă se află în desfășurare procesul preluării controlului asupra sistemului judecătoresc și re-subordonarea Procuraturii Generale. Toate dosarele de rezonanță, pornite în perioada august-septembrie 2019, pe baza unei legale cooperări loiale, benefice cetățenilor și statului, realizată între instituțiile statului MAI, Procuratură, SIS, CNA etc, sunt în prezent, fie tergiversate, fie clasate, la indicația unor persoane din anturajele intime ale lui Plahotniuc și Dodon. Personaje penale din anturajul celor doi, indivizi implicați în diferite scheme criminale, se întorc în țară, sunt lăsați în libertate și incep din nou să participe la procesele politice.
  8. Acțiunile Guvernului Chicu – Dodon sunt amatoricești și ineficienteîn ceea ce privește combaterea efectelor secetei din acest an. Această secetă va ruina mii de fermieri în Republica Moldova, iar populația s-ar putea confrunta cu una din cele mai grave crize alimentare din ultimii 60 de ani, ceea ce va conduce la scumpiri ale produselor alimentare de bază și la un deficit de produse de importanță maximă socială. Acest Guvern nu are nici resurse, nici planuri și nici oameni cu care să gestioneze responsabil și această criză.

Republica Moldova are nevoie de urgență de un alt tip de guvernare – eficientă, concentrată pe cetățeni, capabilă să scoată țara din impasul în care ne duce actualul guvern, revenind la executarea angajamentelor înscrise în Acordul de Asociere RM-UE. Înainte de toate, însă, acest Guvern trebuie să muncească pentru siguranța și bunăstarea populației. Următoarele priorități sunt decisive pentru acest guvern:

1 Prioritate – salvarea populației prin măsuri de urgență în combaterea pandemiei;

2 Prioritate – luarea măsurilor de recuperare economică și financiară și de susținere hotărâtă a businessului;

3 Prioritate – întărirea ordinii de drept și prevenirea unei restaurații oligarhice;

4 Prioritate – asigurarea justiției libere, recuperarea banilor fraudați, unitatea societății și bună desfășurare a scrutinului pezidențial;

5 Prioritate – restabilirea cooperării și dialogului cu partenerii strategici.

Pentru siguranța cetățenilor și a țării avem nevoie de un nou Guvern, calificat să înfrunte calamitățile de sănătate și economie. Avem nevoie de un Guvern de inspirație europeană, credibil pe plan extern și intern, capabil să depășească moștenirea nefastă a guvernului socialist, să gestioneze situația economică și financiară a țării, să asigure respectul pentru supremația legii, drepturile și libertățile oamenilor, pentru procesele democratice și o bună desfășurare a scrutinului pezidențial conform prevederilor legale și standardelor  OSCE/ODIR.

Platforma DA consideră că Guvernul Chicu-Dodon trebuie să cadă pe baza unui demers coerent, transparent, responsabil și asumat de demitere prin vot democratic în Parlamentul Republicii Moldova și instalat un alt Guvern, investit de Parlamentul Republicii Moldova în beneficiul oamenilor și nu în interesul unor grupări obscure pe baza unor reglări de conturi în legislativ și în afara lui.

Platforma DA este împotriva acestui mod ordinar și oportunist de a face politică, în interes meschin și partinic. În opinia noastră, nu te poți ascunde la infinit în spatele INTERESULUI NAȚIONAL alegând compromisuri toxice, antipopulare, doar pentru parvenire și reușită politică personală sau de grup. De aceea, Platforma DA nu va face astfel de alianțe politice.

Platforma DA declară că și în în asemenea condiții de multiple crize și turbulențe, ținănd cont de faptul că  alegerile anticipate în anul curent nu sunt posibile sub aspect juridic și nu sunt benefice sub aspectul social-economic este pregătită pentro guvernare și propunerea unui Prim Ministru, capabil să formeze un Guvern de Salvare Națională.

Totodată, Platforma DA va lua în considerare propunerile constructive venite din partea deputaților, nu va accepta nici o formă de restaurație a regimului oligarhic, condamnat prin Declarația de recunoaștere a statului capturat la data de 8 iunie 2019, nu va oferi clemență nici unui politician implicat în fraudele bancare și alte infracțiuni, investigate de organele de drept ale statului.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker