Politic

Igor Dodon știe foarte bine că situația lui este una care se apropie de nivelul critic

Cu toate țâfnele și declarațiile pline de vitejie, aruncate în monologuri sterile, Igor Dodon știe foarte bine că situația lui este una care se apropie de nivelul critic. Respingerea creditului de către Curtea Constituțională, decizia aceleiași instituții care i-a luat din mână votul mixt, al cărui creator fusese, plecarea unui număr important de parlamentari democrați și mai ales deficitul de încredere în fața Moscovei sunt elemente ce l-au vulnerabilizat major. În plus, Dodon știe foarte bine că nici Pavel Filip și nici deputații ce încă sunt in PDM nu sunt de încredere. Niciodată în cei patru ani de mandat prezidențial Igor Dodon nu a fost mai vulnerabil ca acum.

În fața unui dezastru, nu doar electoral dar și unul cu valențe penale, cu siguranță că Igor Dodon va încerca să speculeze, pe lângă folosirea instituțiilor statului în scopuri personale,  divergențele dar mai ales orgoliile liderilor din partidele pro-europene. Deja a invitat PAS și PPDA, alături de PSRM și PDM la discuții! O participare a partidelor pro-europene la orice fel de discuții sau negocieri, formale ori informale, cu actualul încă președinte ar fi nu doar o gravă eroare dar și o solidarizare cu acțiunile din ultimele luni, ar fi un afront la adresa partenerilor externi care l-au izolat și mai ales un afront la adresa României. Dacă se gandesc să mearga la discuții cu actualul președinte, partidele pro-europene nu trebuie să uite cum România a fost primită sub pod pentru ca după nici două zile, cu medicamentele și echipamentele românești în depozite,  oamenii lui Dodon să umple piața de lente rusești. După cum s-a comportat cu ajutoarele venite din România o discuție, o negociere a PAS și PPDA cu Igor Dodon este aproape un act anti-românesc care, cu siguranță, nu va trece neobservat. Opoziția pro-europeană trebuie să-l bage în carantină politică pe Igor Dodon.

O altă greșeală pe care o poate face opoziția este împărțirea guvernului și funcțiilor înainte de a debarca guvernul Chicu. În planul imagini alergătura și discuțiile despre funcții, despre cine să fie premier și cine candidatul la președinția Republicii Moldova este o eroare și îi pune pe liderii PAS și PPDA în aceiași oală cu cei care și-au împărțit de-a lungul anilor Republica Moldova pe felii. În plus, nu ar strica să se consulte cît mai des și cu partenerii externi. Nu de alta, dar, un nou guvern nu va putea avea succes fără un puternic sprijin financiar. Este momentul ca partidele de opoziție să dea dovadă de maturitate politică și de înțelegere a oportunității ce li s-a oferit prin vulnerabilizarea lui Dodon. Căderea guvernului Chicu și asumarea guvernării trebuie să fie doar un pas spre scoaterea lui Igor Dodon de la guvernare.

Preluarea argumentelor sau narațiunilor lui Igor Dodon despre cum Plahotniuc vrea să revină prin debarcarea lui Chicu și a lui Dodon este fie prostie crasă, fie rea intenție și joc dublu. Așa cum s-a făcut alianță cu Dodon pentru al da jos pe Plahotniuc se poate face alianță și cu foștii oameni ai acestuia pentru al da jos pe Dodon. În război și foștii adversari îți pot deveni aliați chiar dacă trebuie să privești mai des peste umăr.

Sursa: deschide.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker