Economie

Raionul Telenești: roadă bună, prețuri de achiziție rezonabile

În anul curent, suprafețele cu grâne în raionul Telenești se întind pe mai mult de 10 000 ha, dintre care 8600 ha au fost semănate cu grâu, 1500 ha – cu orz și circa 500 ha – cu mazăre. La moment la seceriș participă 95 de combine din cele peste 120 disponibile. Roada a fost deja recoltată de pe cele 500 ha de mazăre şi acum toate gospodăriile sunt preocupate de recoltarea grâului și a orzului.

 

Roada bucură

După cum ne-a relatat Valeriu Macari, șeful Direcției Agricultură şi Alimentaţie Telenești, cerealele ocupă cele mai mari suprafețe în SRl „Victoria-Agro” din Sărăteni (circa 600  ha) ”Ciulmal-Agro” din Ciulucani, ”Brânzeni-Agro” şi CP „Chițcani” – câte 300 hectare.

Dl Macari a mai menţionat că în medie pe raion se recoltează câte 2,5 – 3 tone de grâu la hectar, ceea ce în condițiile anului curent este o roadă bună. Câte 1,7-1,8 tone la hectar a dat mazărea la Zgărdești şi Chiştelniţa.

Şeful Direcţiei a mai concretizat că acum grâul se vinde cu 2,10 – 2,35 lei/kg în dependenţă de conţinutul de gluten, un preţ puţin mai mare ca în anii trecuţi. Mai mult, în unele gospodării grâul este procurat direct de pe fățare de către întreprinderile de panificaţie. 

 

Pâinea crescută cu dragoste la Sărăteni

La Sărătenii Vechi sunt șesuri cu suprafețe de sute de hectare. Priveliștea e una impresionantă de pe viaductul de la răscrucea Soroca – Bălți.

La momentul vizitei noastre aici lucrau trei din cele patru combine ale SRL ”Victoria-Agro”, secundate de autocamioane. Nu departe se vedea o cisternă cu apă, un aparat de sudat.

Alături de două combine „Niva” lucra şi o ”New Holand”, procurată astă primăvară cu trei milioane de lei, care după productivitatea sa înlocuieşte două „Nive”, asigurând şi o calitate net superioară a masei treierate. Aici l-am găsit pe Boris Petică, agronomul-şef al gospodăriei. Îmbrăcat într-o vestă pe torsul gol, în pantaloni scurți și în şlapi, dânsul ne-a spus că în aceste zile este în câmp de dimineață până seara târziu, iar directorul gospodăriei, Timofei Moraru e preocupat de alte griji, inclusiv comercializarea producţiei.

Dl Boris menţiona că în agricultură dacă nu faci lucrul cu dragoste, nu ai cum să obții rezultate bune. Or, nu numai tehnologiile sunt importante, dar și atitudinea omului:

”Dragul meu, la noi pâinea, fântânile, casa, copiii trebuie să le faci cu dragoste. Dacă dragoste nu-i – împrăștii totul. Ăsta-i liantul care cimentează orice lucru făcut bine la țară”, accentuă agronomul.

Agronomul ne-a mai spus că gospodăria a mizat pe două soiuri de grâu crescute din sămânță de prima generație tot aici, în gospodărie.     

Între timp a venit în câmp şi dl Timofei Moraru, oprindu-se alături de o combină ”Niva”, care necesita o reparație minoră:

”Pentru grâu anul agricol curent a fost cam anevoios – procesul de înfrățire a plantelor a fost cam dificil, iarna nu am prea am avut zăpadă. Dar am întrodus la timp îngrășăminte minerale, alți fertilizanți şi iată strângem la trei tone la hectar. Circa 300 de tone de grâu am reușit să le vindem cu un preț bun. Drept că şi grâul nostru are un conținut mare de gluten. Grâu furajer practic nu mai avem. Gospodinele din sat spun că pâinea din grâul nostru crește bine la dospit şi e gustoasă”, ne spune liderul.

Dl Moraru ne-a mai relatat că în afară de grâu, răsărită și porumb va încerca să cultive la anul și alte culturi, de exemplu, rapiță. Totul depinde de cum va fi timpul în perioada semănatului. La despărţire Timofei Moraru a remarcat că, dacă timpul se va menţine favorabil, până la sfarşitul acestei săptămâni SRL „Victoria-Agro” preconizează să încheie secerişul.

În imagine: Boris Petică, agronom-șef în SRL, Gheorghe Ciobanu, Dumitru Tulgară, din echipa de deservire;  Iacob Cernică, Victor Darabană, Ion Petică, combainişti (de la stânga la dreapta).

Ion  Cernei   

Cu un clic оn partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVВNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune оntrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

                               

       

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker