Social

Un medic aflat în linia întâia în lupta cu COVID-19, DUREROS de sincer: „Mai mult de o treime dintre pacienți sunt lucrători medicali”; „Dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită, pentru că va doare fix în cot”

Un medic implicat în salvarea pacienților infectați cu COVID-19, Victor Maximciuc, a răbufnit la adresa guvernanților iresponsabili și a societății inconștiente, povestindu-și experiența proprie pe care o trăiește zi de zi la spital.

„Tot mai multe secții și spitale închise în carantina, voi însă, dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită, absurdă și spurcată în tot acest timp, pentru că va doare fix în cot. Tu, dragă societate, te comporți maximal de iresponsabil în tot acest timp. Nu suntem țapi ispășitori să lucrăm așa până în august, în timp ce voi vă plimbați pe „ploșeadi” (în piață – n.r.), vă plimbați prin parcuri, iar apoi, îmbolnăvindu-vă, veniți cu lacrimi și așteptați compasiune și înțelegere, deși voi ați făcut în tot halul, cum ați vrut, lucrătorul medical care muncește pentru niște salarii mizere”, scrie Victor Maximciuc, mulțumindu-le medicilor pentru efortul pe care îl fac în această perioadă.

Vedeți mai jos mesajul întreg, plin de revoltă, al tânărului medic, postat pe Facebook:

E deja o luna jumate de când lucrez în prima linie cu pacienți infectați cu COVID-19 în cadrul Secției de reanimare. E o luna jumate de când nu mi-am putut vedea mama, tata, fratele, iubita și prietenii. O lună jumătate de când lucrăm un schimb de 24 la 2 zile, câteodată și la o zi. O lună jumătate de când stau izolat singur în apartament, iar programul meu e destul de simplu „casă-spital” și viceversa, mai trec pe la magazin doar pentru a-mi procura de mâncare. Făcând deseori naveta cu taxiul sau cu grupul #помогиврачу (sincere mulțumiri pentru ce faceți!).

Nu mă plâng. M-am oferit singur și știam la ce merg, cu scopul de a ajuta și de a trece mai repede de aceasta pandemie și pentru a ne putea relua cu toții activitatea normală.

Nu sunt nici pe departe singurul, suntem mulți care au făcut același lucru. Unii dintre colegi în tot acest timp stau la fel izolați, neputând să-și vadă familiile, să aibă grijă de părinții bolnavi aflați la pat, alții nu au putut vedea cum copii lor fac primii pași și spun primele cuvinte, ba chiar nu au putut fi alături la nașterea propriilor copii.

Vii la muncă, îmbraci costumul care e aproape impermeabil, care câteodată se transformă într-o saună mobilă. Câteodată ți se umple papucul cu transpirație și, nu glumesc, câteodată, dacă stai locului, jos pe podea se formează o baltă. Câteodată ți se aburesc ochelarii și nu vezi nimic. Câteodată vrei la baie de numai poți, dar rabzi…

Păi îmbraci costumul și intri acolo, ești fricos și totodată prudent să nu te infectezi și mereu ghicești: oare azi da sau nu. Pe parcursul unei gărzi se poate întâmpla orice, absolut orice, dar maximă stimă pentru colegii mei care, în pofida tuturor, își păstrează cumpătul, profesionalismul și omenia.

Cel mai dureros e să vezi cum mai mult de o treime dintre pacienți sunt lucrători medicali, doctori de diferit rang, asistente și infirmiere (statistica nemaiîntâlnită în lume), aduse din toată țara, cărora, din cauza incompetenței dvs. manageriale, dragă guvernare, nu au avut nici pe departe tot necesarul pentru a se proteja, pentru ca mai apoi să fie acuzați că nu știu să lucreze. Și chestia nu e nici măcar în acele despăgubiri materiale pe care le-ați promis lucrătorilor medicali infectați și oricum nu le-ați oferit, ideea e în lipsa de elementar respect pentru persoanele menționate mai sus.

Nu ne numiți eroi pe la mass-mediile voastre plătite, nu ne aplaudați, nu ne supraplătiți, dar măcar astupați-vă orificiile din cap, la care le ziceți guri, în unele momente. Că nu ați rezista nici măcar să faceți un simplu cerc prin secție.

Puteți să vă faceți reclamă și poze cu colete primite oricât vă încape, dar nu atentați la lucruri care pur și simplu nu le cunoașteți, adică le cunoașteți voi mult prea bine. Noi suntem dotați cu tot necesarul datorită conducerii Secției ce are grijă de noi și întotdeauna probabil luptă să avem de toate, mulți alții însă nu au fost la fel de norocoși .

Unii rag despre așa-zisul „jurământ”, că cică avem obligații… Păi cum rămâne cu obligația de a rămâne om?

Tot mai multe secții și spitale închise în carantina, voi însă, dragi guvernanți, ați dus o politică tâmpită, absurdă și spurcată în tot acest timp, pentru că va doare fix în cot. Tu, dragă societate, te comporți maximal de iresponsabil în tot acest timp.

Nu suntem țapi ispășitori să lucrăm așa până în august, în timp ce voi vă plimbați pe „ploșeadi” (în piață – n.r.), vă plimbați prin parcuri, iar apoi, îmbolnăvindu-vă, veniți cu lacrimi și așteptați compasiune și înțelegere, deși voi ați făcut în tot halul, cum ați vrut, lucrătorul medical care muncește pentru niște salarii mizere.

Perioada asta a arătat încă o dată cine și ce reprezintă, „cum o zis clasicul deunăzi, răspunzând la întrebări”. Lumea moare pe-un capăt și așa a fost mereu, iar voi, măgarilor, permiteți asta, ba chiar stimulați prin tot rahatul pe care-l scoateți pe gură, dezinformând lumea, prin lipsa de logică, prin lăcomia cu care furați mai departe chiar și acum.

În loc să mobilizați un popor să scape de acest parazit, voi mai departe vă certați între voi acolo, alte zeci de scheme și coaliții, în loc să vă concentrați asupra unei probleme primordiale. Sunteți un sistem impotent, incapabil să facă măcar ceva, care supraviețuiți doar datorită ajutoarelor primite din afară pe care tot le furați. Jigodii și javre fără milă ce sunteți.

Încă o dată sincere mulțumiri tuturor lucrătorilor medicali de pretutindeni.

Iar tu, cel ce a avut răbdarea să citească asta până la capăt, nu-i asculta pe neghiobi și respectă în continuare carantina că sa putem într-un final să ne plimbăm liniștit pe afară. Eu, de exemplu, demult nu am făcut-o.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker