Investigații

Primul judecător reținut în flagrant cu mită și condamnat în timpul reformei, achitat de Curtea Supremă de Justiție

Gheorghe Popa, primul judecător din R. Moldova care în acest mileniu a fost reţinut în flagrant cu mită şi primul magistrat condamnat pentru că ar fi fost mituit, a fost declarat nevinovat de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ), scrie Ziarul de Gardă.

La 4 iulie c., un complet de judecată de la instanța supremă, format din magistrații Petru Ursache, Ghenadie Nicolae și Petru Moraru, au respins recursul procurorilor și au menținut decizia Curții de Apel (CA) Chișinău din 8 decembrie 2016, prin care Gheorghe Popa a fost achitat pe motiv că acțiunile sale nu întrunesc elementele infracțiunii și că organele de drept au pus la cale o provocare la adresa acestuia.

Amintim că în 2013, în plin proces de reformare şi sub presiunea instituţiilor europene care au pompat zeci de milioane de euro în justiţia R. Moldova, a fost reţinut în flagrant, luând mită, un prim judecător. În octombrie 2013, Gheorghe Popa era magistrat la Judecătoria Teleneşti. El a fost reţinut primind 200 USD de la avocatul Andrei Durnea, care îl reprezenta în instanţă pe Roman Buşovschi, a doua zi după ce a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată, într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii. Cazul a fost mediatizat în special de presa afiliată puterii, fiind prezentat ca un argument că reforma justiţiei dă rezultate, iar lupta cu corupţia din justiţie a demarat. Totul a culminat cu condamnarea magistratului, scrie Ziarul de Gardă.

Pe 8 aprilie 2014, judecătorul Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, l-a condamnat pe Popa la şapte ani de închisoare cu executare şi i-a aplicat o amendă record, de 160 mii de lei. Boico, însă, nu a pus în executare sentinţa imediat, aceasta urmând a fi executată doar după ce se vor pronunţa şi magistraţii de la Apel.

După 19 luni de examinare a dosarului la Curtea de Apel, la 10 februarie 2016, magistrații Gheorghe Iovu, Dina Rotarciuc și Ion Secrier au casat sentința de condamnare la închisoare a magistratului Popa și au emis o nouă hotărâre, prin care procesul penal a fost încetat pe motiv că fapta constituie o contravenție. Prin aceeași hotărâre, cei trei magistrați decid şi încetarea  procesului contravențional, în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Dosarul ajunge ulterior la CSJ, iar magistrații Nicolae Gordilă, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun decid la 28 iunie 2016 să-l trimită la rejudecare în alt complet de judecată.

Respectiv, la 8 decembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău pronunță o nouă hotărâre, dar și de această dată magistratul este disculpat.

Motivarea deciziei scoate la iveală mai multe detalii inedite despre cum s-a ajuns ca Popa să fie primul judecător reţinut în flagrant cu mită în ultimul deceniu. Curtea de Apel Chişinău a decis achitarea şi reabilitarea totală a judecătorului Gheorghe Popa după ce a constatat că organele de drept au pus la cale o provocare la adresa acestuia.

„Colegiul Penal ajunge la concluzia că Popa urmează a fi achitat deoarece comiterea infracţiunii nu ar fi fost posibilă decât în urma provocării întreprinse de Andrei Durnea, astfel încât, fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii încriminate. Instanţa a reţinut că avocatul Andrei Durnea singur a decis asupra sumei de 200 USD or, inculpatul nu a concretizat despre ce sumă e vorba şi când urmează a fi achitată, iar Durnea a decis să dea banii la iniţiativa şi insistenţa colaboratorilor Procuraturii Anticorupţie (PA) (!). Fără implicarea organului de urmărire penală, care a organizat provocarea comiterii infracţiunii de corupere pasivă, atât Roman Buşovschi cât şi Andrei Durnea nu aveau intenţia de a transmite sume băneşti sau bunuri inculpatului Gheorghe Popa. Acesta niciodată nu a pretins şi nu ar fi acceptat sume de bani sau bunuri de la Buşovschi şi Durnea”, susţin judecătorii de la Apel.

 

Articolul integral poate fi citit în Ziarul de Gardă.

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close