Social

Voluntarii AO „Speranța” în lupta cu pandemia de Covid-19

Anul 2020 a venit peste toată lumea cu o încercare grea – apariția noului virus Covid-19. Nu a fost o excepție și Republica Moldova cu satele ei. Cea mai mare greutate a căzut pe oamenii în vârstă, care sunt în grupa de risc şi rămân izolați în casele lor.

În s. Cinişeuţi din raionul Rezina, în cadrul proiectului „Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova, prin promovarea drepturilor femeilor în vârstă”, finanțat de Republica Federală Germană și implementat de HelpAge International și AO „Speranţa”, a fost creat un grup de voluntari din 15 persoane active, care vin în ajutorul vârstnicilor nu numai în situația de criză, dar și în zilele obișnuite. Cu respectarea normelor de siguranță și păstrarea distanței sociale, voluntarii AO „Speranţa” ajută vârstnicii la cumpărături, achitarea serviciilor comunale, aprovizionarea cu apă și alte cele necesare. Anume această perioadă de pandemie ne dă o lecție de viață, când putem să fim mai buni, mai mărinimoşi, mai solidari cu cei care sunt mai triști, mai neputincioși, care au nevoie de ajutorul nostru.

Având 75 de beneficiari în etate la proiectul nostru, AO „Speranţa” a încercat să colecteze informație despre cum au fost percepute știrile despre Covid-19, ce îi îngrijorează la acest subiect, cât de uşor este accesul la serviciile medicale în comunitate. Toţi zic că se tem pentru sănătatea lor, deoarece au și alte maladii cronice aşa ca diabet zaharat, tensiune arterială. Din discuția cu vârstnicii am stabilit că oamenii se mai tem că achitarea pensiilor va fi stopată, preţurile la produsele alimentare, medicamente, serviciile comunale vor creşte. La capitolul asistență medicală temeri nu au, deoarece avem un Centru de sănătate foarte bun, cu medic de familie din localitate şi 4 asistente medicale, farmacie. Ajutorul medical se acordă foarte bine, medicul se deplasează la domiciliu sau consultă oamenii la telefon.

Şi asistentele medicale, după serviciu, fac voluntariat: măsoară tensiunea, aduc medicamente, susțin moral oamenii, informează populația cu privire la noua boală de Covid-19.

Este de menționat faptul că și ONG-ul nostru a fost afectat din cauza pandemiei – nu avem posibilitate să desfășurăm activitățile care ni le-am propus, nu putem să ne adunăm în grup mare. Beneficiarii ne contactează și spun că duc dorul activităților noastre și așteaptă cu nerăbdare să revenim la normal. Comunicăm mai mult la telefon și pe reţelele de socializare, dar din păcate nu toţi bătrânii au telefoane și, mai cu seamă, calculatoare.

Sperăm că virusul va trece curând, ca să putem reveni la activitățile noastre și a ajuta cât mai multă lume.

Grupul de voluntari AO „Speranţa”, s. Cinişeuţi

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker