Uncategorized

Zeci de milioane de accesări ale datelor cu caracter personal, fără o acoperire legală, efectuate de autorități în 2019

Instituțiile de stat din Republica Moldova au accesat anul trecut de 42 de milioane de ori datele personale ale cetățenilor în Registrul de Stat al Populației prin intermediul tehnologiei Common Object Interface (COI). Tehnologia nu ar corespunde cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora.

Datele se conțin în raportul pentru 2019 al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Experții susțin că 42 de milioane este numărul aproximativ de cazuri în care persoanele nu au fost informate despre faptul că datele lor personale au fost prelucrate, relatează anticoruptie.md.

Astfel, în 2019, doar prin intermediul COI, Agenția Servicii Publice a făcut 20,5 milioane de accesări, de trei ori mai mult decât în 2018, Ministerul Afacerilor Interne – 18,9 milioane de accesări, Serviciul Fiscal de Stat – 2,6 milioane, Serviciul de Informații și Securitate – 32.270 și Centrul Național Anticorupție – 16.491.

„Problema utilizării COI rămâne una nesoluționată până în prezent, în condițiile în care autoritățile statului accesează date cu caracter personal, în marea majoritate a cazurilor, prin intermediul acestei tehnologii, care, în fapt, nu corespunde cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaționale automatizate și nu asigură identificarea nominală a utilizatorilor care au efectuat operațiuni de accesare a datelor, însă care au obligația de a justifica scopul și temeiul legal al acestor operațiuni”, se arată în raportul CNPDCP.

Expertul Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, susține că numărul uriaș de accesări ale datelor cu caracter personal nu ar avea o acoperire legată. „Toți vor date personale, fără asta, nu merg schemele, nu pot fi înscentate anumite acțiuni, nu poate fi efectuat spionajul economic etc. Este adevărat că informația trebuie să circule și să genereze alte tipuri de date având în vedere principiul „liberei circulații a datelor” care există în UE, însă acest schimb de date, accesări, dezvăluiri etc. trebuie făcut după reguli transparente și legale.

Noi avem doar o cifră aproximativă, însă nu înțelegem în ce constau aceste fluxuri de date. Eu nu-mi închipui că MAI, spre exemplu, a avut anul trecut 20 de milioane de cauze penale/contravenționale în examinare, și nu vreau să-mi închipui că SIS a avut în gestiune peste 32 de mii de cauze speciale sau interceptări sau verificări de date. La aproximativ 3 milioane de cetățeni 42 de milioane de accesări este o cifră uriașă”, a punctat Sergiu Bozianu.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker