Social

Stație de epurare cu tehnologie cosmică

Stația de epurare a apelor reziduale edificată la Teleneşti în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Construcţia staţiei raionale de epurare şi dezvoltare a sistemului public de canalizare şi epurare a apelor uzate la nivel intercomunitar”, a fost dată în exploatare pe 7 iulie. Evenimentul era așteptat demult de către locuitorii orașului, pentru că stația veche construită mai bine de 30 de ani în urmă nu mai funcționa, iar apele uzate poluau mediul din albia râului Ciuluc.   

La festivitate au participat directoarea Misiunii USAID/Moldova Karen R. Hilliard, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bâtcă, directorul ADR Centru, Viorel Jardan, prim–vicepreședintele raionului Telenești Vasile Harghel, locuitori şi primari din raionul Telenești.

Ministrul Vasile Bâtcă a menţionat că acest proiect înseamnă servicii publice locale modernizate, o viață mai bună pentru 11 mii de cetățeni și un lucru extrem de important pentru protecția mediului.

Vadim Lelic, primarul de Telenești a precizat că fosta stație de epurare, care se află la câteva zute de metri de noul obiect, era dotată cu utilaje care consumau mari cantităţi de energie, tehnologia de epurare era depășită şi nu satisfăcea cerințele de protecție a mediului. 

”Rețeaua de canalizare avea o lungime ceva mai mare de 7 km și deservea doar 11 la sută din populația oraşului Teleneşti şi satului Inești, iar localităţile Mihalașa și Mihalașa Nouă nu dispuneau de sistem de canalizare. Uzura stației era de 90 %, purificarea apelor uzate se făcea doar prin sedimentare în lacuri biologice. În cadrul noului proiect regional au fost construiţi circa 18 km de rețea de canalizare în Inești și Telenești, o nouă stație de epurare cu o capacitate de 700 m3/zi în orașul Telenești, o stație de pompare în Inești și două stații de pompare în oraș. Astfel, după executarea acestor lucrări, aproximativ 4000 de persoane beneficiază de acces îmbunătățit la acest serviciu. Până în prezent la reţea au fost conectate circa 550 de gospodării casnice, instituții publice și agenți economici. Noua stație este una de tip nou pentru țara noastră și foarte compactă. Mulțumim poporului american pentru acest obiect extraordinar”, a remarcat primarul de Telenești.                          

Directoarea Misiunii USAID/Moldova, Karen R. Hilliard a remarcat: „Prin asistența noastră, ne propunem să ajutăm autoritățile locale, astfel încât acestea să devină mai eficiente și capabile să răspundă priorităților cetățenilor din comunități”.

Cei prezenți la festivitatea de inaugurare au fost invitați să facă o excursie pe teritoriul stației de epurare, unde reprezentantul Misiunii USAID/Moldova și ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au pus în funcțiune stația de epurare. Obiectul a impresionat prezența prin faptul că este foarte compact și că toate procesele tehnologice sunt automatizate. Celor prezenți le-au fost demonstrate capsule de plastic cu bacterii care sunt întroduse dozat în una din cele patru camere de  procesare a apei uzate şi aceste bacterii curăță apa într-atât, că la ieșire conţine mai puține impurități decât apa din mediu. Deșeurile presate în brichete sunt aruncate la groapa de gunoi, a remarcat reprezentantul firmei, care a ajustat şi pus în funcțiune obiectul.

Gheorghe Bogdan, șeful Regiei ”Apă-Canal” Telenești ne-a spus că este vorba de utilizarea unor tehnologii  pentru epurarea apelor uzate elaborate pentru zborurile cosmice de lungă durată:

 ”Nu sunt, precum vedeți, nici lacuri pentru sedimentare, nici depozite pentru nămol. În același timp noua stație lucrează doar la jumătate din capacitatea ei, adică este construită cu perspectiva de a purifica până la 700 m3 de ape uzate în 24 de ore!  Ne-am debarasat odată și pentru totdeauna de mirosul urât care ne urmărea vara și din care cauză lumea pleca din oraș. E vorba de o nouă viziune în ce privește ecologia. Stația se află chiar alături de traseu, lucrează în regim automat, lipsesc cu desăvârșire mirosurile”, a accentuat șeful de la  ”Apă-Canal” Telenești.                                         

Acest proiect regional a costat 29 616 867 lei, dintre care 21 817 792 lei (73,66% din costul total) au fost investiţi de Fondul Național de Dezvoltare Regională, cu 498 913 USD a participat USAID, iar restul 150 000 de lei au constituit contribuția Primăriei Telenești.

Ion Cernei

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker